Additive Fremstillingsteknologier – Innovativ værdiskabelse i dansk fremstillingsindustri

Senest opdateret d. 3/5-2020
Teknologisk Institut
Pulje:  Resultatkontrakt 2021-2024 under temaerne Materialeteknologi, Produktionsteknologi og Sundhed og medicoteknologi
Mikkel Agerbæk
Direktør

Additive fremstillingsteknologier som 3D-print og printed electronics vil revolutionere produkter, værdikæder og forretningsmuligheder. I aktivitetsområdet vil vi udvikle de nødvendige GTS-services til at facilitere dette for danske SMV’er.

Den danske fremstillingsindustri er kendetegnet ved et stort SMV-segment med produktion i mindre serier, ofte i nicheområder. Danmark er i disse år midt i en digital omstilling af dette industrielle segment. Aktiviteten skal sikre, at produktivitet, agilitet og bæredygtighed fortsat kan matche efterspørgslen i det globale marked. Additive teknologier er den naturlige produktionstekniske forlængelse heraf.

Teknologisk Institut vil med dette aktivitetsområde arbejde for, at additive teknologier som 3D-print, printet elektronik og funktionelle coatingteknologier, muliggør det nødvendige paradigmeskift i dansk fremstillingsindustri. Danske virksomheder vil således fortsat kunne sikre en kosteffektiv, miljø- og ressource-optimeret produktion af høj kvalitet inden for landets grænser. Derved sikres såvel arbejdspladser og CO₂-reduktion, samt en betydelig eksport af kvalitetsprodukter til det globale marked.

152 kommentarer

Herunder er indlæg og kommentarer fra interessenter på aktiviteter og aktivitetsforslag.

Klaus Bonde Ørskov (CEO, DAMRC)
Tirsdag d. 5/5-20 kl. 13:52

Set med DAMRC’s fokusområde "bearbejdningsteknologi" og de SMV’er vi samarbejder med, er det meget vigtig at have adgang forskning og udvikling indenfor nye bedre slidstærke overfladebelægninger - ikke mindst for at følge med den rivende udviklingen og øgede kompleksitet i materialer og emner der skal bearbejdes i industrien. Derfor ser vi meget gerne, at denne udvikling styrkes, så danske virksomheder altid har adgang til de helt nye teknologisk landvindinger omkring nye overfladeegenskaber.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Tirsdag d. 12/5-20 kl. 09:33

Kære Klaus,
Tak for interessen for vores aktivitet. Forskning og udvikling af nye belægninger er en af flere fokusområder i denne aktivitet. Vi forventer at vi sammen med DAMRC’s bearbejdningsteknologier vil kunne udvikle endnu bedre løsninger til gavne for danske virksomheder. Vi ser frem til det fortsatte samarbejde.
Vewnlig Hilksen
Mikkel Agerbæk

Jan Boye Rasmussen (CEO, Elplatek A/S)
Tirsdag d. 5/5-20 kl. 13:59

Vi er utroligt glade for det samarbejde vi har med Teknologisk, det har strakt sig over snart 10 år, og det har i den grad været med til at udvikle vores virksomhed. Det er altid kompetente folk, og deres udstyrs/apparat park kan løse stort set alle opgaver. Sammen med tribologi i Aarhus har vi løst en opgave hvor vi har kombineret vores "våd" kemi med deres PVD, og dermed sparet kunden for en masse penge, samtidig med vi har leveret et bedre produkt. Det er for Elplatek utroligt vigtigt, at dette samarbejde forsætter og styrkes.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Tirsdag d. 12/5-20 kl. 09:34

Kære Jan,
Tak for de pæne ord. Jeg er sikker på at Teknologisk Institut og i særdeleshed Tribologicenteret vil understøtte det fremtid smarbejder mhp. at fremme anvendelse af funktionelle overflader. Kombinationen af våde og tørre belægninger er bestemt et spændende område.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Thomas Chr (Founder & Director, 3D Innovation)
Tirsdag d. 5/5-20 kl. 17:43

Desværre oplever vi en stærk konservativ tilgang i industrien vedr. additive manufacturing (AM) hvor man er tilbøjelig til at kun kigge ind til de traditionelle produktionsmetoder som spåntagende bearbejdning og isotropiske materialeegenskaber som det sikre og risikofrie valg. AM er dyrt, ens investering er forældet i løbet af et år og kræver ressourcer at holde kørende er tit den besked vi bliver mødt med. Så den store udfordring er at få industrien til at tænke anderledes i hele "supply chain" fra produktudvikling til selve produktfremstillingen. Med de AM-teknologier vi har i dag er det kun fantasien der sætter grænser. Med AM kan du designe dit produkt til netop den applikation det skal indgå i. Optimere mht. styrke, vægt og geometri som ellers ikke vil være muligt med traditionelle spåntagende fremstillingsprocesser. ASTM F42/ISO TC261 er vi begyndt at kigge mere ind til og er i overvejelse på hvordan vi kan præge denne.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 13/5-20 kl. 14:29

Kære Thomas
Tak for dit input og dine gode overvejelser omkring AM. Vi bliver også ofte mødt af de fordomme du nævner. Og der er en stor opgave for os alle i det danske AM community i forhold til at klæde virksomhederne bedre på til at forstå AM som en del af deres værdikæde – og synliggøre den øgede værdi som AM kan skabe. Derfor er der også mange aktiviteter i dette indsatsområde der omhandler opkvalificering og videnspredning til industrien så flere virksomheder bliver i stand til at forstå og udnytte mulighederne med AM
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Hao Yin (CTO, TEGnology ApS)
Mandag d. 11/5-20 kl. 08:45

TEGnology have over the years work closely together with the Tribology Centre developing new material solutions for thermoelectric materials. These solutions have enable us to develop functional demonstrators. This would not have been possible without access to equipment and skilled people. It is therefor of utmost importance to support such material development activities.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Tirsdag d. 12/5-20 kl. 09:35

Dear Hao,
I’m happy to hear that our technologies and solutions have helped TEGnology developing new functional demonstrators. Helping SME’s bringing new products to the market is a very important activity for Danish Technological Institute
Best Regards
Mikkel Agerbæk

Ramin Aghababaei (Assistant Professor, Aarhus University)
Mandag d. 11/5-20 kl. 08:48

This is an urgent move that largely benefit Danish industries and SMEs. Additive manufacturing (AM) allows engineers to unlock the capabilities of lattice structures to enhance the performance of their products while significantly reduce weight and retain structural integrity. At Aarhus University, we had years of collaboration with the Danish Technological Institute on several projects. This is always motivating for our students to apply their engineering knowledge to industrial problems and to develop lighter, stronger and more durable materials.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Tirsdag d. 12/5-20 kl. 09:36

Dear Ramin,
Thanks for the interest in our additive technologies. This activity will especially develop new materials, structures and combine with advanced functional coatings. We will be happy to involve students from Aarhus University in our upcoming projects.
Best regards
Mikkel Agerbæk

Henrik Madsen (Direktør, V. Bech & Co. A/S)
Mandag d. 11/5-20 kl. 08:59

Som SMV er det vigtigt at have adgang til de nyeste udviklingstiltag indenfor materialer, 3D print og ikke mindst nye og forbedrede tyndfilmsbelægninger baseret på OVD processer.
Dette er altafgørende for, at vi kan øge produktiviteten og bibeholde arbejdspladser i Danmark. Endvidere er Teknologisk Institut altid åben og imødekommende, når vi som virksomhed har brug for sparring og rådgivning. Det er rart at vide, at man har adgang til den nyeste viden, indenfor de nævnte områder.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Tirsdag d. 12/5-20 kl. 09:39

Kære Henrik,
Tak from interessen i denne aktivitet. Det glæder mig at høre at vi som Institut er åbne og imødekommende. Jeg er enig i at det er vigtigt at bibeholde arbejdspladser i Danmark. Dette er bestemt noget vi vil arbejde på i nærværende aktivitet hvor vores udvikling i 3D print og funktionelle overflader vil sikre industriens adgang til de nyeste udviklingstiltag.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Flemming Jensen (Teknologi-specialist, Bang & Olufsen A/S)
Mandag d. 11/5-20 kl. 09:52

For B&O er overfladefinish, materialer og kvalitet altafgørende. Det er derfor vigtigt, at der forskes i udvikling af nye dekorative og funktionelle overflader, hvorfor aktiviteter som disse er vigtige for B&O.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Tirsdag d. 19/5-20 kl. 12:00

Kære Flemming,
Det glæde os at B&O finder vores aktivitet interessant og understøtter, at der skal bruges ressourcer på udvikling af funktionelle og dekorative overfalder
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Jan D. Johansson (Senior Director, Business Transformation, Terma A/S)
Mandag d. 11/5-20 kl. 12:41

Terma's produkter er kendetegnet ved meget høje miljø krav til lands, til vands og i luften. For at sikre at Terma fortsat er verdensførende på især radar og flysystem området, er der til stadighed brug for adgang til nye materialer, nye overfladebelægninger, samt ekspertviden på et højt materialeteknologisk niveau leveret af Teknologisk Institut – derfor finder vi især denne aktivitet yderst relevant.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Tirsdag d. 19/5-20 kl. 12:00

Kære Jan,
Det lyder godt at Terma finde vores aktivitet interessant og at der brug for adgang til nye materialer og ekspertviden omkring materialer – dette understøtter vi gerne
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Christian Thomsen (CST/Partner, Cortex Technology)
Mandag d. 11/5-20 kl. 13:54

Cortex Technology har i mange år haft et nært samarbejde med Teknologisk institute. Både i forbindelse med produktion, produktudvikling, samt process og produktionsoptimereing, har Teknologisk spillet en nøglerolle hos Cortex. Deres faciliteter og kompetencer har været afgørende indenfor både, materiale analyse hos centered for Nanoproduktion og Mikroanalyse , udvikling af funktionelle belægninger med Tribologi centeret, udvikling og prototypeproduktion ved centered for industriel 3d.print mv. For en højteknologisk SMV som Cortex, er det afgørende, at der er adgang til den seneste knowhow, kompetencer og faciliteter for at sikre effektiv og konkurrencedygtig udvikling af vores produkter og dermed forretning. Det er derfor vigtig at sådanne aktiviterer støttes..

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Tirsdag d. 19/5-20 kl. 12:01

Kære Christian,
Det lyder rigtig godt at du har god erfaring med at samarbejde med Teknologisk Institut både i forbindelse med produktion og produktionsoptimering. Det glæder os, at du benytter så mange forskellige centre på Instituttet samt at Cortex gerne ser at vore materialeteknologisk kompetencer videreudvikles gennem nærværende aktivitet.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Dr.-Ing. Axel Schulte (Group Technology Director, Envases Europe A/S)
Mandag d. 11/5-20 kl. 15:28

For Envases er det vigtig at have adgang til førende specialister indenfor overfladebelægninger. Vi har samarbejdet med Teknologisk Instituts Tribologicenter igennem mange år og deres forskellige belægninger og udviklingstiltag har været med til at udvikle vores produktionsplatform. Det er derfor vigtig at denne aktivitet støttes således at vi til stadighed har adgang til de nyeste landvindinger indenfor overfladebelægninger. Her tænker vi især i bæredygtig reduktion af smøremidler og beskyttelseslakker, som bliver mulig ved egnet anvendelse af avancerede overfladebelægninger.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Tirsdag d. 19/5-20 kl. 12:01

Kære Axel,
Det lyder rigtig godt, at det er vigtig for Envases at have adgang til førende specialister indenfor overfladebelægninger. Det lyder også meget spændende at Envases arbejder med bæredygtig reduktion af smøremidler og beskyttelseslakker og at dette på sigt kan sammentænkes medudvikling af nye avancerede overfladebelægninger. Det arbejde vil nærværende aktivitet kunne være med til at understøtte.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Poul Erik Hansen (Senior Scientist, DFM)
Mandag d. 11/5-20 kl. 16:51

Jeg har haft fornøjelsen af at samarbejde med TI omkring sprøjtestøbning af plastemner. Der var et virkeligt godt samarbejde, hvor der blev brugt mange kræfter på at finde den helt rigtige additive coating til at løsning kundens behov. Derfor ser jeg gerne et forøget samarbejde mellem GTS-institutterne, så danske virksomheder altid har adgang til de bedste muligheder indenfor overfladeegenskaber.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Mandag d. 25/5-20 kl. 12:19

Kære Poul,
Det er godt at høre, at DFM har god erfaring fra samarbejdet med Teknologisk Institut. Det er vigtigt at GTS-nettes komplementære kompetencer kan samarbejde om at hjælpe danske virksomheder med at implementere nye og bedre løsninger. Vi må se om vi kan finde yderligere områder hvor vi kan samarbejde til gavn for de danske virksomheder.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Pia Kromann Sørensen (Mechanical Project Engineer, BEUMER Group A/A)
Tirsdag d. 12/5-20 kl. 13:15

Hos BEUMER har vi indimellem behov for specielle emner fremstillet med 3D print. Indtil nu har der mest været behov for emne uden de store krav til egenskaber fremstille i plast, men vi ser gode muligheder for at kigge ind i mere kritiske emner, hvis teknologien valideres yderligere. Kvalitet og ensartethed i produktionen er nøgleelementer for komponenter i vores applikationer. Vi tror på at 3d print teknologien er godt på vej som fremstillingsmetode på højde med de traditionelle fremstillingsmetoder.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 13/5-20 kl. 14:30

Kære Pia
Tak for kommentaren – vi er helt enige i at 3D-print kan blive en fremstillingsteknologi på lige fod med traditionel fremstilling. Og at vi er godt på vej. Et af hovedelementerne i dette indsatsområde er lige præcis en yderligere industrialisering af 3D-print så den til fulde imødekommer de industrielle krav. Herved vil 3D-print komme meget bredere ud og få det længe ventede industrielle gennembrud.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Ingeborg Rosenvinge (AM, Thürmer Tools)
Onsdag d. 13/5-20 kl. 10:35

Hos Thurmer Tools har til stadighed brug for adgang til den nyeste viden om avancerede materialer, nye overfladebelægninger og 3D print! Det er særlig vigtigt at vi følger med i den rivende udvikling, der er indenfor feltet.
– derfor finder vi især denne aktivitet yderst relevant og ser meget gerne at den igangsættes.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 13/5-20 kl. 14:32

Kære Ingeborg
Tak for kommentaren – og tak for det gode samarbejde vi har haft igennem mange år. Udviklingen går ganske rigtigt stærkt - og vi ønsker med dette indsatsområde at lave et samlet initiativ hvor virksomheder kan komme med deres udfordringer og få løst deres problemer. Ikke bare indenfor 3D-print, men indenfor Additive Fremstillingsteknologier i bredere forstand. Der er nemlig stor værdi i at kombinere flere af teknologierne så der samtidig betragtes såvel materialeegenskaber, fleksibel produktionsteknologi og funktionalisering af overfladen.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

adam Kazmierczak (Head of Technology,, Thurmer Tools)
Torsdag d. 14/5-20 kl. 11:20

Dear Mikkel,
Thank you so much for great work! Right now we are very much looking forward towards our cooperation within coating of our advanced tools, this is a great value for us that you can deliver world´s best technology for our products.
Best regards,
Adam Kazmierczak

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Torsdag d. 14/5-20 kl. 17:34

Dear Adam
Thank you for your kind words. We strive to meet the market challenge and push the bounderies at all times, and we value our cooperation.
Best regards
Mikkel

Kristian Poulsen (Founder, TimberNest)
Onsdag d. 13/5-20 kl. 10:50

I TimberNest er produktudvikling i højsædet, og derfor er fremstilling af prototyper, før fremstilling af første serie en nødvendig aktivitet. Der eksperimenteres med mange forskellige fremstillingsprocesser og derfor skal vi ofte ud og finde nye leverandører i denne process. Vi investerer derfor store summer af tid i denne process for at få fremstillet en prototype, hvor 3D print kunne være den endegyldige løsning, hvis den var konkurrencedygtig med andre fremstillingsprocesser, såsom laserskæring, bukning, valsning, galvanisering mm.; alt samme processer, der ofte indgår i vores produkter på én gang, og dermed sker hos flere forskellige leverandører for fremstilling af en enkelt prototype.

Det kunne også være interessant ved fremstilling og test af mindre serier.

Derudover er mit indtryk af den danske fremstillingsindustri og de små SMV'ere, der har specialiseret sig i bestemte fremstilllingsprocesser, at deres tilbudsstyring og tilbudsafgivelse generelt tager enorme ressourcer og tid, og at man skal presse på ved hurtig service. Som kunde hos disse leverandører ville digitale tilbudsmodeller kunne give strakstilbud baseret på virksomhedens realtime kapacitet på deres maskiner.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Fredag d. 15/5-20 kl. 12:57

Kære Kristian
Mange tak for den uddybende kommentar. Udviklingen indenfor 3D-print går rigtig stærkt og bliver for hver dag mere konkurrencedygtig med traditionelle fremstillingsprocesser. Kommer dog ikke til at erstatte f.eks. laserskæring, bukning og valsning – men bliver et supplement som i større og større grad vil blive brugt efterhånden som 3D-print teknologierne modnes og virksomhederne bliver mere opmærksomme på mulighederne.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Tobias Bruun Aakjær (Chemical Engineer - Asset Optimization & Production Optimization, Equinor Refining Denmark)
Onsdag d. 13/5-20 kl. 11:51

Potentialet for Additive Manufacturing i industrien er så godt som grænseløst - om det så er til specialfremstilling af reservedele til ældre sektioner af Danmarks største raffinaderi eller udnyttelse designfriheden til at producere stærkere, lettere og bedre emner. Som Additive Manufacturing bliver mere standardiseret åbner det også op for udnyttelse indenfor fx. medico og transport. Det bliver spændende at se hvor langt Additive Manufacturing er nået om et par år og jeg er sikker på at Teknologisk Instituts foreslag på BedreInnovation vil støtte op om denne udvikling.

Derudover så er det en teknologi som almindelige danskere også kan få lov til at lege med og lære af i hjemmet - og det er fedt!

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Fredag d. 15/5-20 kl. 12:58

Kære Tobias
Tak for kommentaren – spændende at høre hvordan en virksomhed som Equinor ser på potentialet for AM. Aktivitetsområde 2 i dette indsatsområde omhandler industrialisering af de additive fremstillingsteknologier og her er standardisering et stort fokusområde. Der er efterhånden en del standarder på området, men der er stadig meget arbejde forbundet med at koble disse standarder samt at omsætte dem til ”standard operating procedures” så sikrer at man overholder standarderne.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Malene Hegenberger (CEO, HegenbergerSpeculum)
Onsdag d. 13/5-20 kl. 13:04

HegenbergerSpeculum har været MEDICO kunde hos Teknologisk institut i Århus og det er afgørende, at vi har de teknologiske institutter i Danmark, som kan assistere og bidrage med den nyeste teknologi og produktudviklingsmetoder indenfor MEDICO. Verden forandre sig og i takt med dette befolkningens sundhedstilstand og behovet for innovative MEDICO produkter efterspørges.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Fredag d. 15/5-20 kl. 12:59

Kære Malene
Tak for kommentaren og for det gode samarbejde vi har haft. Vi bruger ofte samarbejdet med dig som eksempel på hvor meget værdi 3D-print kan skabe vha. hurtig produktudvikling som jo i dit tilfælde betød udvikling af 35 forskellige designs på blot 2 måneder (https://www.teknologisk.dk/ydelser/hegenberger-speculum-accelererer-udvi...). Det er fantastisk og viser virkelig hvor effektiv produktudvikling med 3D-print kan være.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Helle Windfelt (Project Manager, Caljan A/S)
Onsdag d. 13/5-20 kl. 19:12

Caljans fokusområde inden for interne transportsystemer ligger ikke Umiddelbart tæt op af additiv fremstillet komponenter. Næsten alle komponenter fremstilles med de klassiske fremstillingsmetoder. Men til tider konstrueres komponenter som enten er umulige eller meget omkostningstunge at producerer. Her kommer 3D print til gavn. Ved at sikre kvaliteten af komponenter som aktivitetsplanerne ligger op til, vil vi som produktionsvirksomhed kunne øge anvendelsen af komponenter fra få stk. til større serier. Og dermed sikre en konkurrencemæssig gunstig situation for virksomheden. Vi mener at Indsatsområdet vil gavne os på flere områder.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Fredag d. 15/5-20 kl. 13:00

Kære Helle
Er rigtig glad for at høre Caljan mener indsatsområdet vil gavne jer. I løbet af de sidste få år er 3D-print gået fra noget der primært blev brug indenfor fly- og bilindustri (samt andre brancher hvor komponenterne har meget høj værdi) til at blive brugt i mere ”mainstream” industri. Det er denne udvikling vi på TI gerne vil understøtte med dette indsatsområde – så ALLE danske fremstillingsvirksomheder kan få de konkurrencemæssige fordele som 3D-print giver anledning til – og til en konkurrencedygtig pris.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Maksym Plakhotnyuk (CEO and Founder, ATLANT 3D Nanosystems)
Torsdag d. 14/5-20 kl. 00:06

Additive manufacturing transform many industries and soon it will start to transform even countries. It is the right time for Denmark to take a lead not only in standart AM technologoies but also develop novel AM technologies. ATLANT 3D Nanosystems is an SME that develops novel AM technology for printining micro and nanodevices. I will be exciting and happy to assist any development of AM with lead by DTI.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Fredag d. 15/5-20 kl. 13:01

Dear Maksym
Thanks for the comment. ATLANT is without doubt one of the leading and most exciting start-ups in the Danish AM community and we would be very happy to collaborate on printing of micro- and nanodevices.
Best regards
Mikkel Agerbæk

Anne Jensen (Project Coordinator, Ohmatex A/S)
Torsdag d. 14/5-20 kl. 08:45

Printed electronics are frequently predicted to be a game-changer for the smart textiles market, making cheaper and more sustainable products more widely available and widely increasing uptake. As a smart textile developer, work performed at DTI to enable printing circuitry on textiles and making it robust enough to the wear environment, is therfore highly valuable to Ohmatex. We are a leader in our field and hope that through collaboration with organisations like DTI, we will be able to remain at the forefront of technological developments.

Zachary James Davis (Sektionsleder, Teknologisk Institut)
Tirsdag d. 26/5-20 kl. 15:32

Dera Anne,
Thanks for your comment. We are looking forward to developing new materials and processes for embedding electronics and sensors into textiles and to closely work together in applying these novel technologies.

Lennart Nielsen (Polymeringeniør, National Oilwell Varco)
Torsdag d. 14/5-20 kl. 10:43

Selvom jeg arbejder i en branche hvor de nævnte felter ikke er direkte anvendelige kan jeg stadig se værdi i at forbedre og udbrede 3D print-teknologien. At få bugt med den relativt grove finish ville gøre det enormt interessant i nærmest alle brancher, sågar også olie/gas industrien. Med 3D print ville vi kunne fremstille hurtige prototyper af mange af de komponenter vi beskæftiger os med, det ville være tidsbesparende og yderst effektivt.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Fredag d. 15/5-20 kl. 13:02

Kære Lennart
Tak for kommentaren. Som du nævner er der stadig et par barrierer der hindrer det industrielle gennembrud for 3D-print. F.eks. overfladerne som direkte fra printerne er forholdsvis grove. Dette er et godt eksempel på hvor sammenkobling af forskellige fremstillingskæder kan gøre en stor forskel. Emnerne er nemlig ikke færdige når de kommer ud af printeren, men ved at kombinere med efterfølgende processer som blæsning, afgratning, elektropolering og forskellige coatingteknologier kan man ofte opnå den overflade som industrien efterspørger. Ved at koble teknologierne og tænke hele proceskæden ind fra start kan man reducere omkostningerne og gøre det langt mere konkurrencedygtigt end det er tilfældet i dag.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Rasmus Meldgaard Petersen (Project Manager, Scada Minds)
Torsdag d. 14/5-20 kl. 11:28

Additive manufacturing er en fantastisk teknologi når det kommer til bæredygtighed gennem en optimeret drift og brug af ressourcer. Hos Scada Minds har vi primært arbejdet på at optimere driften for vores kunder i vindindustrien og er glade for, i samarbejde med Teknologisk Institut, at kunne anvende vores viden inden for dataindsamling og -analyse til at optimere produktionsprocesserne i AM. Vi tror på, at en effektiv udnyttelse af data fra produktionslinjen, vil føre til resultater på bundlinjen, der gør det mere attraktivt for SMV'er at adoptere AM i deres egen produktion.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Fredag d. 15/5-20 kl. 13:45

Kære Rasmus
Tak for kommentaren – og for det stærke samarbejde i AM-LINE 4.0 projektet (https://www.teknologisk.dk/ydelser/am-line-4-0/partnere-og-projektdata/3...). Helt enig i dine betragtninger omkring den værdi som dataindsamling og analyse kan skabe. Aktiviteter indenfor procesmonitorering, dataanalyse, simulering og digitale tvillinger af AM-processen er noget vi helt sikkert kommer til at fortsætte med og bygge videre på.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Brian Lykke Christensen (CEO, Happy Consulting ApS)
Torsdag d. 14/5-20 kl. 11:44

Som rådgivende ingeniørvirksomhed, indenfor 3DP, AM, DFAM, er det opløftende at se Teknologisk Institut og andre Danske virksomheder forske, udvikle og ikke mindst anvende AM teknologien mere og mere. Vi ser også en stigende interesse hos vores kunder til acceptere AM og lave business cases "ROI", på lige fod med traditionel fremstillingsteknologier.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Fredag d. 15/5-20 kl. 13:46

Kære Brian
Tak for kommentaren. Seneste opgørelse viser at omkring 25% af danske fremstillingsvirksomheder bruger 3D-print. Dette tal kommer til at stige de kommende år – men endnu vigtigere: De virksomheder der bruger 3D-print vil gøre det som en mere og mere naturlig del af deres forretning og til mere og mere omfattende formål – altså ikke bare til hurtige prototyper, men også til værktøjer og slutkomponenter. Aktivitetsområde 5 i dette indsatsområde omhandler ”National uddannelse og internationalt netværkssamarbejde” som skal sikre at den nyeste viden og kompetencer kommer til Danmark samt at det bliver udbredt til alle danske fremstillingsvirksomheder.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Niels Chr. Antvorskov (Supply Manager, Tetra Pak)
Torsdag d. 14/5-20 kl. 14:24

Set fra Tetra Pak er der overfladebehandling og herved ruheden, som giver mulighed for fødevare kontakt som vi ser som det drivende, for at gøre mere brug af 3D printet emner i bl.a. rustfri stål. Prisen for printet er kommet på et rimeligt niveau, men ekstra behandling for at komme under Ra=0,8 gør gerne produktet dobbelt så dyrt. Så følger spændt med i udvikling mod bedre overflade ruhed.
Vi er generelt glade for netværkssamarbejdet med Teknologisk, og det ”skub” det giver for hvordan og til hvad vi kan bruge 3D print, en spændende rejse.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Fredag d. 15/5-20 kl. 13:48

Kære Niels
Tak for kommentaren. Som du nævner, så er ruheden af 3D-printede emner en udfordring som rent teknisk kan løses – men som også bidrager til prisen. Ved videreudvikling og ikke mindst sammenkobling af de processer der reducerer overfladeruheden vil prisen kunne reduceres markant og dermed give anledning til en mere konkurrencedygtig pris på slutproduktet. Vi ser frem til fortsat godt samarbejde på denne spændende rejse!
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Eythor Eiriksson (Co-Founder - CEO, Euler3d ApS)
Torsdag d. 14/5-20 kl. 16:37

Additiv fremstilling er præget af stadig hurtigere udvikling, og nye business cases opstår efterhånden som teknologien udvikles. For SMVer bliver det mere og mere relevant at få lokal adgang til state-of-the-art maskiner og procesekspertise. I udvidelsen af teknologier og anvendelser af additive fremstillingsmetoder er der stadig en del lavthængende frugter. Danmark er i en enestående god position til at udnytte dette potentiale, og universiteter, GTS-institutter og industrien er i dag blandt de førende internationalt. Euler3d er en spinout-virksomhed fra DTU indenfor feltet, og adgang til resourcer og eksperter hos Teknologist Institut giver et stærkt vidensmiljø og en unik mulighed for os at udvikle state-of-the-art løsninger. Forslaget og dets aktiviteter skal fastholde og udvide den stærke position Danmark har på området additive fremstillingsmetoder.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Fredag d. 15/5-20 kl. 13:49

Kære Eythor
Tusind tak for den fine kommentar. Som GTS har vi en stor opgave i forhold til at holde os på forkant med teknologien og løbende investere i udstyr så vi kan stille det til rådighed for dansk industri – ikke mindst SMV-segmentet som typisk har svært ved at investere i de helt nye teknologier. Så sætter pris på at det bliver værdsat! Ser frem til det kommende TI -DTU-Euler3D samarbejde omkring procesmonitorering som vi er ved at stable på benene.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Jafar Noori (CEO, IPM - Intelligent Pollutant Monitoring)
Torsdag d. 14/5-20 kl. 17:47

As R&D SME, additive manufacturing, thin coating and metal printing is the core of our work. The scientific support that we are getting from DTI and the knowledge that is generated by them allow us to enhance our product and better compete in the international market.
We use the knowledge and the experience from DTI to develop a unique sensing device that can measure contaminant chemicals in water. The printing technology that DTI offers, allows precision in production, accuracy and cost reduction as it reduces waste.

Zachary James Davis (Sektionsleder, Teknologisk Institut)
Tirsdag d. 26/5-20 kl. 15:37

Dera Jafar,
Thanks for your comment. We are very much looking forward to working together, developing novel materials and print processes in order to bring your manufacturing to a commercial level. IPM's electrochemcial sensor technology has huge promise and is a great example of a great danish SME, and wll benefit directly from our inititive.
Best regards,
Zachary

Henning Jakobsen (Scientific Assistant, Aarhus Universitet, Ingeniørvidenskab)
Torsdag d. 14/5-20 kl. 21:33

Impressive how new technologies provides new opportunities - now next step must be to implement this opportunities into innovation especial radical innovation instead of "just" a new features to improve return of investment

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Fredag d. 15/5-20 kl. 13:51

Dear Henning
Thanks for the comment. We agree that most of the development within the additive manufacturing technologies has yielded incremental improvements. However, we do see some potential for more radical innovation – e.g. in the field of metal binder-jetting. New materials and technologies for additive manufacturing will be investigated, developed and implemented in the activity-area 1 of this project
Best regards
Mikkel Agerbæk

Anders Clausen (Direktør, Adimant)
Torsdag d. 14/5-20 kl. 22:12

I Adimant, hvor vi arbejder med design og produktionsoptimering for industriel 3D-print, har vi siden virksomhedens start for mere end fem år siden udelukkende haft udenlandske kunder. Danske virksomheder har ikke i samme grad som i fx Tyskland, England og Frankrig taget teknologien til sig, selvom en del kunne opnå gode gevinster ved det. For at få flere med er det afgørende at have et stærkt videnscenter i Danmark, en funktion som Teknologisk Institut gennem mange år har varetaget. Det er vigtigt at instituttet også fremadrettet kan være med helt fremme i udviklingen, fx via projekter som dette.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Tirsdag d. 19/5-20 kl. 12:13

Kære Anders
Tak for kommentaren – og for det gode samarbejde i AM-LINE 4.0 projektet (samt flere andre mindre projekter) Vi oplever stor efterspørgsel fra virksomheder på at have et samlet videnscenter indenfor AM og varetager gerne fortsat denne rolle! Helt enig i at danske virksomheder har været mere tøvende i forhold til implementering af 3D-print end vi har set i udlandet. Men oplever en markant stigende interesse for 3D-print i Danmark og dette indsatsområde vil understøtte en fortsat stigende implementering af 3D-print i Danmark.
Venlig hiulsen
Mikkel Agerbæk

Kenneth Thomsen (Konstruktør udviklingsafdeling, Brüel Systems A/S)
Fredag d. 15/5-20 kl. 14:19

Brüel systems A/S er leverandør af store kasse vaske anlæg. I vores udvikling af del komponenter har vi haft god kontakt og sparing med Teknologisk institut der har bragt 3D print ind i vores udviklings afdeling, 3D print åbner helt andre muligheder for at fremstille prototyper med kompliceret kontur som ville være meget koplex at maskinbearbejde. Det er vigtigt for Dansk erhvervsliv at beholde et viden center som teknologisk som sparings partner især for virksomheder som os der der heletiden bliver målt på hastighed på vores udstyr op mod vores konkurenter som er maskinbygger fra Italien Østrig England Holland vi levere 98% af vores maskiner ud af Danmark. Det betyder at vi skal være skarp med det bedste og det nyeste heletiden og her er Teknologisk rigtig god for os.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Lørdag d. 23/5-20 kl. 14:14

Kære Kenneth
Tak for kommentarer. Teknologisk Instituts formål er at hjælpe danske virksomheder med at omsætte ny viden og teknologi til reel værdi. Og 3D-print er et rigtig godt eksempel om det. Planen med dette indsatsområde er fortsat at bringe den nyeste viden til Danmark samt at være på forkant med teknologierne så vi kan hjælpe danske virksomheder til at blive endnu mere konkurrencedygtige.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Jesper Olsen (Sr Mechatronics engineer, Coloplast)
Fredag d. 15/5-20 kl. 14:57

Vi ser et kæmpe potentiale i teknologier der kan faciliterer wearables. Det gælder sensorsystemer og produkter generelt. Sensorer har brug for forskellige typer af funktionalisering og skal placeres på systemer der kan side på kroppen. Her er det nødvendigt med nye teknologier både til at ensarte produktion, men også materialer og overflade der er kompatible med at side lang tid på kroppen. Der er brug for printed electronics med en høj strækbarhed for at øge komforten hos brugeren og gøre det muligt at bærer produkterne i lang tid. Det er en nødvendighed for at faciliterer data til understøttelse målrettet individuel behandling.

Zachary James Davis (Sektionsleder, Teknologisk Institut)
Tirsdag d. 26/5-20 kl. 15:41

Hej Jesper,
Tusind tak for din kommentar. Vi ser frem til at samarbejde med Coloplast i at udvikle nye materialer, processer og testes som understøtte jeres forretninger. Smart wearables teknologien er et stærk voksende marked og vi er spændt på at se udviklingen og at støtte udviklingen direkte med nye flexible sensorere og meget mere.
Venlige hilsner,
Zachary J. Davis

Laura Alonso (Researcher, TECNALIA RESEARCH & INNOVATION)
Fredag d. 15/5-20 kl. 15:33

We are collaborating with DTI in a European Project for the development of highly efficient trigeneration systems for residential buildings. An important part of the research includes a development of thin coatings to prevent the formation of ice in heat exchangers, as part of innovative heat pumps designs for integration wit ice-slurry technology. In this regard, the icephobic coatings based on sol-gel technology offered by DTI are quite unique for its simplicity of application and optimal performance.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Lørdag d. 23/5-20 kl. 14:28

Dear Laura,
Thank you for your support and for pointing out that in this activity, the final product functionality can be achieved by a sol-gel coating, exactly as you have good experience with. Looking forward to supplying further advanced functionalities to support industrial needs.
Best regards
Mikkel Agerbæk

Ángel Álvarez Pardñas (Researcher, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU)
Fredag d. 15/5-20 kl. 15:55

It has been more than one year collaborating with DTI in a EU funded project that requires their unique expertise in the development of thin coatings to prevent the formation of ice on evaporators operating with supercooled water. Their innovative icephobic coatings based on sol-gel technology combine simplicity of application and optimal performance, and will be crucial in the success of our project.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Lørdag d. 23/5-20 kl. 14:28

Dear Ángel,
Yes, despite their thin and transparent nature, the final addition of an advanced taylor made coating can provide functionality essential for the final performance of the most sophisticated products. Thank you very much for the kind words supporting the proposed activity.
Best regards
Mikkel Agerbæk

Daniel Carbonell (Institut für Solartechnik SPF, Hochschule für Technik Rapperswil HSR)
Fredag d. 15/5-20 kl. 16:07

We have had the pleasure to colleborate with DTI since more than 2 years on the topic of icephobic coatings for immersed applications. The large expertise of DTI not only on developing icephobic coatings that besides the freezing depression mechanism show high durability and good heat transfer characteristic, but also on the capabilities to apply those coatings on large surfaces, have been key aspects for the developments we had in mind. We are currently working together on a EU-funded project and we foresee a long term collaboration on this topic.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Lørdag d. 23/5-20 kl. 14:30

Dear Daniel,
You are pointing out other very important properties of the coatings that will be employed in the additive process: that they, besides the advanced functionalities sought for, have proven very durable in even the most demanding industrial processes, ranging from e.g. heat exchangers in heat pumps to advanced production equipment used in the highly demanding offshore industry. Thanks for pointing that out and for supporting the activity.
Best regards
Mikkel Agerbæk

Jacob Bitsch Nørgaard (Systems Engineer, Ballard Power Systems Europe A/S)
Fredag d. 15/5-20 kl. 16:08

Dette er et meget stærkt initiativ, som vi gerne imødekommer. På nuværende tidspunkt har vi ikke noget samarbejde med DTU omkring additive teknologier til produktion, desværre.
Vi står med rigtig mange udfordringer som helt sikkert vil kunne afhjælpes igennem nye fremstillingsteknologier - både idenfor forskning, udvikling, produktion og supply chain management. Dette kræver, for os, en bedre forståelse for hvad der er muligt med additiv produktion.
Mht. forskning:
Brændselsceller er en ny teknologi i Energisektoren, og der er vil være rig mulighed for at løse gamle problemstillinger, og opfinde nye muligheder.
Mht. udvikling:
Prototype fasen er ofte begrænset af at der ikke er ressourcer til at specialfremstille dele til en enkelt enhed. Derfor er udvalgte begrænset til det eksisterende. Med additiv teknologi kan dette gøres meget nemmere. VI benytter allerede 3D print til dette, men kun delvist, og med mange begrænsninger.
Mht. produktion:
Coating og printet teknologi (3D eller elektronik) har et kæmpe potentiale hos os. For at drive produktionstiden ned, og effekttætheden op, vil det være en kæmpe fordel at kunne producere løsninger der er specialsyet til vores systemer.
Mht. supply chain management:
Lokal produktion giver mange flere mulighed, mindre lager, større leveringssikkerhed, kortere leveringstid, mm. - især med komponenter som bliver produceret i små styktal.
Mht. pålidelighed og levetid:
Vi har på nuværende tidspunkt ikke overblik over hvordan additiv teknologi kan hjælpe med at forbedre levetiden på vores produktion, men det er helt sikkert noget som vi gerne vil undersøge, og bruge i fremtiden. Men dette kræver et bedre overblik over hvad der er til rådighed, og hvordan vi kan integrere det.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 27/5-20 kl. 14:39

Kære jacob
Tak for din fyldige kommentar og beskrivelse af behov set fra brændselscelle producenters synsvinkel. Denne aktivitet samler op på rigtig mange af de udfordringer du nævner og det ville glæde os at arbejde sammen med jer på optimering af jeres produkter og processer. Vi har tidligere leveret såvel special-coating som metal 3D-printede elementer til brænsdelsceller. Vel at mærke ikke kun i prototype, men også i fuldskala produktionssetup.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Poelman Mireille (R&D Program Manager, Materia Nova)
Fredag d. 15/5-20 kl. 16:28

Materia Nova is a R&D Centre which collaborated with DTI in the frame of EU projects (MATCHING). DTI showed its high skills and expertise in the field of surface functionalization (by coatings) which is a strategic expertise in the context of increasing durability, the development of smart materials and especially for finition of 3D printed materials.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Lørdag d. 23/5-20 kl. 14:31

Dear Daniel,
You are pointing out other very important properties of the coatings that will be employed in the additive process: that they, besides the advanced functionalities sought for, have proven very durable in even the most demanding industrial processes, ranging from e.g. heat exchangers in heat pumps to advanced production equipment used in the highly demanding offshore industry. Thanks for pointing that out and for supporting the activity.
Best regards
Mikkel Agerbæk

Allan Agerbo Nielsen (Teknisk Chef, C. F. Nielsen)
Fredag d. 15/5-20 kl. 20:49

Det er et godt initiativ som vil hjælpe mange SMV'er. Hos C. F. Nielsen har vi stor interesse i slidstærke overfladebelægninger, da mange af vores produkter bearbejder stærkt slidende materiale, så hvis vi kan differenciere os fra vores konkurrenter på dette område, vil vi stå stærkt, derfor er det vigtigt for os at have let adgang til den nyeste viden indenfor området, samt adgang til avanceret produktionsteknologi. Hos C. F. Nielsen har vi endnu ikke benyttet os af 3D print, men det er bestemt noget vi vil overveje i fremtidige udviklingsprojekter, specielt hvis vi kan få let adgang til teknologien.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Mandag d. 25/5-20 kl. 12:21

Kære Allan,
Dejligt at høre, at du finder det relevant at udvikle nye og bedre slidstærke belægninger. Det er netop et af de områder som nærværende aktivitet vil arbejde på at udvikle. Jeg er fuldstændig enig i at det er vigtigt for danske virksomheder at kunne finde forretningsmæssige områder hvor de bl.a. i samarbejde med GTS-nettet kan differentiere sig.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Søren Steenfeldt Møller-Sørensen (R&D Platform Manager, LEGO)
Lørdag d. 16/5-20 kl. 08:20

For LEGO er det vigtig at have adgang til den nyeste udvikling indenfor 3D-print og funktionelle overflader & vi har løbende aktiviteter indenfor disse områder. Denne aktivitet er yderst relevant for vores materiale & process udviklingsplatforme, hvor vi løbende møder nye spændende udfordringer i interfacet mellem materiale, process & design. Ydermere bidrager 3D print significant til vores innovationskraft i form af hurtige prototyper til nye elementer og legeoplevelser.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Tirsdag d. 19/5-20 kl. 12:03

Kære Søren,
Det lyde godt at nærværende aktivitetsforslag bl.a. kombinere 3D-print og funktionelle overflader er interessante for LEGO samt at der løbende opstår udfordringer i grænsefladen mellem materiale, processer & design. Jeg tænker derfor at LEGO kunne have god gavn af denne aktivitet.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Jose Antonio Perez (Petroleum & Wells Engineer., CEPSA Exploration and Production (Madrid))
Lørdag d. 16/5-20 kl. 11:12

Sol-Gel technology available at DTI has significant potential in the oil storage and separation process. It is of crucial importance to keep upgrading the current technology as it can add value to a broad range of disciplines in the hydrocarbons business, as well as in the chemical industry.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Lørdag d. 23/5-20 kl. 14:33

Dear Jose,
Very nice of you to point out, that the sol-gel technology that is one of the methods to provide the final surface functionality in the proposed activity, has a proven track record within the oil industry – and thus capable of enduring an extremely demanding environment. In this activity, coatings, with different functionalities, will be employed in a wide range of applications, where durability will be fundamental. Thanks for supporting the activity,
Best regards
Mikkel Agerbæk

Johan Van Bael (Project Manager, VITO)
Lørdag d. 16/5-20 kl. 16:54

Within a European project (H2020-project MATChING) we have work together with DTI to develop and demonstrate coatings for protecting carbon and stainless steel for piping in geothermal applications. We believe that this is a field with enormous potential and coatings could definitely contribute to lower the CAPEX and the expansion of the use of geothermal resources. The coatings have been tested and demonstrated in our geothermal project at the Balmatt site in Mol (Belgium).

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Lørdag d. 23/5-20 kl. 14:33

Dear Johan,
Geothermal energy production is, from at materials point of view, very demanding. In this activity, 3D printing in highly corrosion resistant materials that are treated with very durable coatings may provide new options for the geothermal energy industry. Options that may not only lower CAPEX but also OPEX, and assist in ensuring the switch towards sustainable energy. Thanks for supporting the activity.
Best regards
Mikkel Agerbæk

Bøje Kjær (Direktør, DLG)
Søndag d. 17/5-20 kl. 18:39

AM er et utroligt interessant område at udvikle anvendelsen af, og heldigvis er gode samarbejdspartner der kan hjælpe. Har selv haft stort udbytte af samarbejde med TI.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Lørdag d. 23/5-20 kl. 14:16

Kære Bøje
Tak for kommentaren. Vi husker tydeligt det stærke samarbejde vi havde med dig i sin tid ved Ceramic Speed hvor du stærkt medvirkende til at Ceramic Speed blev en af de allerførste danske virksomheder der tog produktion med metal 3D-print til sig. Dejligt at høre du også har værdsat samarbejdet.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Xabier Peña (Senior Researcher in Thermal Energy Department, Tecnalia)
Mandag d. 18/5-20 kl. 08:17

We are working together with DTI in project to develop a natural refrigerant based radical new approach for heat pumps. For the success of this technology, the development of thin coatings to prevent the formation of ice on flooded heat exchangers is crucial. In the development proposed, the heat transfer surfaces of the Heat eXchanger called Supercooler would be in contact with the circulating supercooled water, avoiding ice formation would be critical for the proper performance of the mentioned HX. In this regard, the icephobic coatings based on sol-gel technology offered by DTI are quite unique for its simplicity of application and optimal performance.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Lørdag d. 23/5-20 kl. 14:34

Dear Xabier,
Sol-gel coatings, and other advanced coatings as e.g. PVD, offer a wide range of functionalization possibilities – for instance ice phobicity/freezing point depression. In the proposed activity we are looking forward to providing the industry with robust surface functionalizations for other advanced products. Glad you are happy with the ice phobic coatings. Looking forward to continuing the collaboration. Thanks for supporting the proposed activity,
Best regards
Mikkel Agerbæk

Søren Flummer (Innovation Cluster Manager, Marel A/S)
Mandag d. 18/5-20 kl. 09:46

Vi har i flere år, haft et rigtig godt samarbejde med Teknologisk Institut omkring 3D print teknologien, både indenfor plast og metal. I fødevareindustrien er materialevalget og designet afgørende for høj fødevare sikkerhed. Der har Teknologisk Institut udviklet nye overflader som sikre en signifikant højere rengøringsvenlighed, og mulighederne med 3D print gør, at vi kan opnå forbedrede hygiejniske konstruktioner.
Vi ser gerne at udviklingen fortsætter indenfor overfladebehandlinger og nye materialer, som kan anvendes i fødevarebranchen. Danmark ligger i top indenfor fødevareteknologi, og 3D print vil være med til at sikre at vi kan fastholde denne position.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Lørdag d. 23/5-20 kl. 14:16

Kære Søren
Tusind tak for den fine kommentar. Samarbejdet mellem Teknologisk Institut og Marel er et super godt eksempel på hvordan vi samarbejder med virksomheder om at få 3D-print bredere ud. Jeres kendskab til fødevarebranchen og opstilling af krav indenfor dette segment har givet os konkret udviklingsmål og barrierer at nedbryde.
Hvilket har resulteret i flere meget inspirerende cases:
https://www.teknologisk.dk/ydelser/3d-print-af-supportelement-gav-faerre...
https://www.teknologisk.dk/ydelser/3d-printet-robotgriber-i-foedevaregod...
https://www.teknologisk.dk/ydelser/3d-printet-laksegriber/39452
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Inmaculada Lorente (ITENE)
Mandag d. 18/5-20 kl. 10:03

We are collaborating with DTI in a European Project to establish an Open Innovation Test Bed to de-risk and accelerate the development and manufacturing of nanomaterials and lightweight embedded electronics for the benefit of European industry. To achieve this goal, it is essential to work on the developmento of new and improved particles to achieve good electrical values and low sintering temperatures. In that sense, the support of DTI is unique. Through their automated development lines for rapid development of these particles, we will be able to extend the development printed electronics on new substrates and products that nowaday are not suitable for there purposes.

Zachary James Davis (Sektionsleder, Teknologisk Institut)
Tirsdag d. 26/5-20 kl. 15:46

Dearn Inma,
Thank you for your comment and support. This inititive will directly support the development of novel materials and printing processes for embedding electronics into existing and new products. Togehter with our large European network, including ITENE, we will be able to serve and develope for any enterprise wanting to use printed electronics.
Best regards,
Zachary J. Davis

Henrik Dörge (CEO, Medbroker ApS)
Mandag d. 18/5-20 kl. 10:12

Som entrepreneur med involvering i flere innovative start-ups har jeg flere gange haft glæde af Teknologisk Institut og jeres indsatsområder.
Jeres fremstillingsteknologier og overfladeteknologier er på forkant og leverer løsninger som hurtigt kan bringe små og mellemstore virksomheder videre i udviklingsprocessen.
Jeres teknologier og service er kendetegnet ved at være på forkant, agil, veldokumenteret og velegnet til småserier af nicheproduktioner.
Senest har jeg gjort brug af Jeres viden omkring strukturering af glasoverflader, og I har fundet en løsning som vores internationale industrielle samarbejdspartnere (og aftagere) har vurderet som værende en robust og solid løsning. Jeg vil bestemt fortsat have interesse i denne aktivitet samt teamet bag, som leverer en professionel indsats hver gang.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Tirsdag d. 26/5-20 kl. 14:01

Kære Henrik,
Tak for din kommentar til det forslåede indsatsområde samt de rosende ord til Teknologisk Institut. Strukturering er, ligesom coating, en meget vigtig parameter for den endelige funktion af overflade. Inden for det forslåede indsatsområde, vil der blive arbejdet med at opnå specialiserede funktioner netop ved optimering og manipulering af overfladen – foruden sammensætning af bulk materialet. Ser frem til, i regi af det beskrevne arbejde, at bringe flere små og mellemstore virksomheder videre i udviklingsprocessen.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Román Sánchez (Sustainable Innovations Eu)
Mandag d. 18/5-20 kl. 10:49

This area of research is crucial to enable a competitive and sustainable industry, and from our company we can certify that DTI is appropriate player to develop this cutting-edge technology, since we are working with them in an european-funded project to establish an open innovation platform to foster the development and manufacturing of nanomaterials and lightweight embedded electronics, and therefore we are fully aware of their expertise and professionalism in this sector. We are looking forward to witnessing new advacmentes thanks to this new initiative!

Zachary James Davis (Sektionsleder, Teknologisk Institut)
Tirsdag d. 26/5-20 kl. 15:51

Dear Roman,
Thank you for your comment and your support. We are very greatfull for having a fruitfull colaboration on a European scale, within embeded and printed electroncis. Together we can develope and offer a complete serivce and pilot line facilities for any enterprise, going from idea to upscaled pilot production. I also would like to thank you for your work in developing economic modelling services, which can help industry model the econimic investments and rewards for implimentation of printed electronic technologies.
Best regards,
Zachary J. Davis

Mikkel Hylleberg Sørensen (Product Developer, BSM A/S)
Mandag d. 18/5-20 kl. 12:58

Vi er lige påbegyndt et forløb med Teknologisk Institut omkring anvendelse af 3D-print til gøre produktudviklingsprocessen mere effektiv. Vi ser dette område som værende ekstremt vigtigt i vores branche, men også mere generelt i forhold til at give danske virksomheder en langt større konkurrenceevne mod andre billigere produktionslande. Vi håber, at udviklingen på 3D-print fortsætter, således at vi i Danmark bliver endnu mere effektive og udnytte teknologien optimalt.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Lørdag d. 23/5-20 kl. 14:17

Kære Mikkel
Tak for kommentaren
Helt enig I at vi med 3D-print kan gøre danske virksomheder mere konkurrencedygtige – og meget tyder på at 3D-print kan hjælpe virksomheder med at bibeholde eller hjemtage produktion. Vi skal i hvert fald gøre vores til at danmark bliver endnu bedre til at udnytte mulighederne med de additive fremstillingsteknologier.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Christopher Gottlieb Klingaa (PhD studerende, Technical University of Denmark)
Mandag d. 18/5-20 kl. 13:47

Som PhD studerende på DTU har jeg fokuseret på overflade ruhed i additivt fremstillede kanaler i metal. Der er et tydeligt behov for bedre forståelse af brugen af optimerede process parametre og hvordan de kan bruges lokalt til blandt andet at mindske ruhed. Med bedre kontrol over ruheden vil det være muligt at skabe funktionelle kølekanaler der er applikationsoptimerede. "As-built" komponenter vil kunne nøjes med mindre efterbearbejdning og være mere konkurrencedygtige. Forslaget og dets aktiviteter er vigtige skridt mod en reel industrialisering af 3D print og vil forbedre Danmark's konkurrenceevne.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Lørdag d. 23/5-20 kl. 14:18

Kære Christopher
Tak for kommentaren og det fine samarbejde vi har i AM-LINE 4.0 regi (https://www.teknologisk.dk/ydelser/am-line-4-0/partnere-og-projektdata/3...). Din forskning er meget relevant i forhold til dette indsatsområde da det supplerer vores viden og kompetencer omkring procesoptimering af metal 3D-print. Hvilket er vigtige skridt hen imod industrialisering af 3D-print – og dermed det store gennembrud for 3D-print.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Marius Costin (Project Manager, PhD, CEA LIST)
Mandag d. 18/5-20 kl. 15:15

We are working with DTI in a collaborative project (H2020 LEE-BED) and we found synergies in monitoring and characterization aspects of nanoinks. Printed products with new types of inks on flexible substrates are of high interest for our NDT department since the technology is very promising for miniaturized coils of emitters and detectors used in various applications with electromagnetic testing methods.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 27/5-20 kl. 08:50

Dear Marius
Thank you for your comment and support. In-line, non-destructive monitoring systems, you CEA LIST is developing for nanomaterial and print line processes, is an extremely important part of bringing these technologies to market.
Best regards
Mikkel Agerbæk

Henrik Blichfeldt (Koordinator for AM aktiviteter på SDU-TEK, SDU)
Mandag d. 18/5-20 kl. 15:36

Jeg følger og deltager aktivt i udviklingen og udbredelsen af additive manufacturing i den danske fremstillings industri, og ser derfor meget positivt på den fortsatte indsats fra TI på dette område. Specielt industrialiseringen af teknologien og det øgede fokus på de grundlæggende forretningsmæssige drivers der ligger bag, er vigtige indsatsområder for udviklingen af industriens anvendelse og forståelse. Som en del af kernegruppen for AM-hub bakker jeg op om TI's projekter og forslag til indsatsområder, og glæder mig til fortsat samarbejde.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 27/5-20 kl. 14:27

Kære Henrik
Mange tak for kommentaren. Helt enig i at industrialisering af teknologien samt fokus på hvordan brugen af AM påvirker hele værdikæden (og ikke blot selve fremstillingen) er essentielle områder der skal arbejdes hårdt på før vi ser en større udbredelse af AM i dansk fremstillingsindustri.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Kasper Bondo (Afdelingsleder, Siemens Gamesa Renewable Energy)
Mandag d. 18/5-20 kl. 17:05

Jeg har gennem mange år samarbejdet med Teknologisk Instituts Tribologicenter. Den viden og udvikling de har indenfor ionimplantering og tyndfilmsteknologi baseret på PVD er enestående. Det er vigtig at danske firmaer har adgang til state-of-the-art udstyr og viden især indenfor overfladeteknologi. Dette er med til at øge konkurrenceevnen og udvikle nye komponenter og løsninger som er vigtig indenfor all industrielle segmenter.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 27/5-20 kl. 11:22

Kære Kasper
Dejligt at du finder vores udvikling og services indenfor overfladeteknologi enestående. Det er et område, hvor der konstant er behov for nye tiltag for at sikre at nye tyndfilm og ionimplanteringsydelser er til rådighed for især dansk industri. Bestemt et strategisk vigtig område der styrkes yderligere med denne aktivitet.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Jan Arlt (Lektor, Aarhus Universitet)
Tirsdag d. 19/5-20 kl. 11:27

The potential of additive manufacturing with various metals is still rather unexpired in a number of applications with high relevance to Danish industry. While the technique has found application in traditional manufacturing processes, where e.g. fast delivery is important or only small numbers are needed, the capabilities for highly stable optomechanical parts are not explored. In my view there is a second hurdle to be overcome for the technology, to enable its entrance in small high technology companies which do not jet acknowledge the potential benefits. In particular the true potential lies in overcoming the paradigm of two-dimensional optical layouts and allowing for fully automated generation of layouts with stability as guiding criterion. It is therefore of high importance that Teknologisk Institut strengthens their research in new materials and technologies for additive manufacturing. I look forward to potential collaborations in this respects, combining our expertise in optical systems with TI’s additive manufacturing capabilities.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 27/5-20 kl. 14:25

Dear Jan
Thank you very much for the comment. Activity area 1 in the proposed project plan concerns new materials and technologies for AM – so indeed we agree that this is very important. Combining your expertise in optical systems with our AM capabilities like we intended with the Fold3D proposal for sure holds very promising potential – and we are eager to pursue this in another application.
Best regards
Mikkel Agerbæk

Blanca ANTIZAR (European Director, Isle Utilities Ltd)
Tirsdag d. 19/5-20 kl. 11:41

Isle is a global and independent innovation and technology consultancy company with a focus in the water sector. We engage with all relevant stakeholders to accelerate the market uptake of innovations to the market. We have recently work with the DTI in a wider European project and they have, not only met all their objectives, but also developed innovative advanced materials. These innovative materials have received an interest by water utilities, and trials are being undertaken. This is a great achievement that has contributed very postively to our business. We are therefore delighted to partner with the DTI and explore for new opportunities to work toghether again.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Lørdag d. 23/5-20 kl. 14:36

Dear Blanca,
Thanks for your kind words supporting not only the proposed activity, but also the work undertaken by DTI in respect to water treatment. With focus on decreasing the human impact on the environment, technologies that ensure improved waste water treatment are essential. Very happy to collaborate with you, as a global technology company, to ensure a more sustainable water usage. Within the here proposed activity new products that support the global goals are also envisioned. We are also looking forward to exploring such products and solutions with you.
Best regards
Mikkel Agerbæk

Peder S. Gregersen (CEO, Center for Recirkulering /v Peder S. Gregersen)
Tirsdag d. 19/5-20 kl. 12:05

Det er meget vigtigt for små virksomheder at kunne sikre sig kvalitetsprodukter i små og mindre serier hurtigt og effektivt. Derfor er anvendelsen af forfinet 3D teknologi vigtig for udviklingen i produkter fra SMV-er så der kan konkurreres på både kvalitet og æstetik. Det er også vigtigt for CO-2 regnskabet at undgå store produktionsapparater, som kun bliver udnyttet marginalt og det kan teknologierne her være med til at forhindre også, fordi de er alsidige og derfor kan bruges til meget forskellig produktion.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Lørdag d. 23/5-20 kl. 14:37

Hej Peder,
Tak for din støtte og for at udpege yderligere fordele ved den forslåede tilgang. Med den additive produktionsteknologi, er der mange mulighed for at reducere den miljømæssige påvirkning. Som du skriver, bl.a. ved at man undgår udstyr, der kun benyttes marginalt samt ved større fleksibilitet - og også ved mindre materiale- og energiforbrug, m.m.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Sérgio Almeida (SIMBIENTE - Engenharia e Gestão Ambiental, Lda.)
Tirsdag d. 19/5-20 kl. 12:30

As an environmental management SME it is important for us to see developments in innovative material technologies, such as 3D printing, electronic printing and functional coating technologies.
This is vital for increasing productivity and ensuring high quality production at low cost, and environmental sustainability through the optimization of resources and processes, enhancing the reduction of GHG emissions. Our company would like to extend our encouragement and greetings to the Danish Technological Institute for the development of these additive technologies for the manufacturing industry.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Lørdag d. 23/5-20 kl. 14:38

Dear Sérgio,
Thanks for supporting the proposed activity. The environmental benefits from an additive manufacturing approach cannot be emphasized too much. Especially when the entire process, ranging from design, material selection, production to surface treatment is included.
Best regards
Mikkel Agerbæk

Sérgio Bruno Costa (CEO, Simbiente - Environmental Engineering and Management)
Tirsdag d. 19/5-20 kl. 14:25

Innovation is a competitiveness factor for a SME like ours in an increasingly global market.
We recently worked with DTI in a water European project and they have showed great technical and personnel skills, developing innovative advanced materials, which has potential to gather great interest among partners and potential Clients in the water market, thus contributing very positively to our own business.
So, we fully trust on DTI capabilities and we are looking forward new opportunities to work with them again.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Lørdag d. 23/5-20 kl. 14:39

Dear Sérgio,
Efficient and environmentally friendly water processing technologies are going to be more and more important in the coming years. With the proposed activity, new products will be developed, that may also be relevant for drinking water and waste water processing – and thus benefit not only the environment, but also SMEs like yours that work within this area. Thanks for your support of our proposed activity.
Best regards
Mikkel Agerbæk

Javier Sacristan (Senior Researcher Phd., Acciona)
Onsdag d. 20/5-20 kl. 07:59

ACCIONA is working with DTI in the framework of an EU Project LEEBED, developing new flexible sensors with several functionalities for FRP composites in the construction and civil engineering market. These solutions will enable us to develop functional demonstrators and hopefully to include them in our standard portfolio for our clients. This would not have been possible without the SoA equipment and skilled people of DTI. It is therefor of great importance to support such material development activities.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 27/5-20 kl. 08:48

Dear Javier,
Thank you for your comment and support. We are very pleased to be working together within embedding wireless sensor systems through novel nanomaterials and printing processes. ACCIONA is key example of how these novel technologies can be implemented within construction sector to add functionality and value to already existing products as well as how to improve your own composite manufacturing processes.
Best regards
Mikkel Agerbæk

SHWETA AGARWALA (Tenure-track Assistant Professor, Aarhus University)
Onsdag d. 20/5-20 kl. 10:48

Additive manufacturing is fulfilling the promise of providing cutting edge in manufacturing with complex designs, new structures and customization. Printed electronics (PE), which falls under the umbrella of AM, is changing the way we can use electronics. Teaming and collaborating with DTI has definitely strengthened the PE landscape in Denmark for various application areas. With competency and skills in material synthesis and facility laded with world-class printers, DTI's cooperation will help professors and universities innovate novel solutions for industries. It has been pleasure working with them so far and we hope to continue this.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 27/5-20 kl. 08:47

Dear Shweta Agarwala
Thank you for your comment and support. We are looking forward to collaboration with Aarhus University within development of novel bio based materials for printed electronics. I see this collaboration extremely key for solving the challenges of providing cost effective and sustainable materials and print processes to the electronics industry.
Best regards
Mikkel Agerbæk

Juan A Alvarez (Research Strategic Manager on Environmental Technologies, AIMEN Technology Centre)
Onsdag d. 20/5-20 kl. 11:56

As coordinator of a circular economy H2020 project focussed on wastewater technology where DTI was a key partner providing funcionalised adsorbent material for nutrient recovery, I can say that this funcionalised material based on sol-gel technology provided by DTI has a huge potential on the nutrient recovery sector since the results were very significative and several water companies were interested on it. I would like to have more opportunities to collaborate with DTI in future projects.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Tirsdag d. 26/5-20 kl. 14:03

Dear Juan,

Thank you for your words of support for the proposed activity. You are pointing out an important quality of approaching the complete process from design and material selection, through 3D printing to final surface functionalization: Namely that the surface not necessarily resides on the outside of a product, but may very well, as is the case with the coating of the adsorbent material, be present within or throughout the product. In all cases, with the right strategy and the right skills, it is possible to provide the product with advanced, and essential, functionalities, derived from surface modifications. Looking forward to bringing new technologies to the market in future collaborations.
Best regards
Mikkel Agerbæk

Jan Lind (Ejerleder, EnPro Denmark)
Onsdag d. 20/5-20 kl. 13:21

As a SMW start-up, we really benefit from the co-operation with TI on both 3D Print and Measuring Techniques. It is essential for us to have acces to the technologies represented by TI to develop our company to be an important partner for the industries we serve within R&D, Industrial design and topology optimization to meet cost out result in the energy industries.
3D print is the way to minimize costs in development phases and secure on time demand for prototypes for us and our partners. For ENPRO the co-operation, outstanding approach and the deep knowledge base at TI 3D Print partnering with us, has brought us up in a technical level at minimum time and with limited resources. We are certainly looking forward to many years forward with exciting new projects to share.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 27/5-20 kl. 14:26

Dear Jan
Thank you very much for the comment and the kind words on our collaboration. The mission of DTI is to translate the latest knowledge and technology into real value for Danish businesses - and 3D-printing is an excellent example of this. So, we are very glad to hear that our collaboration has increased your technical level.
Best regards
Mikkel Agerbæk

Ole Zoffmann Andersen (Research Manager, Elos Medtech)
Onsdag d. 20/5-20 kl. 13:48

Elos Medtech arbejder løbende med at udvikle og forbedre vores dentalsystemer. Det er derfor vigtig for os at have adgang til viden og nye teknologier. Vi har igennem flere år arbejdet meget tæt med Tribologi Centret, ved Teknologisk Institut, indenfor udvikling af nye overfladebelægninger. Dette har bl.a. resulteret i patenterede løsninger. Disse aktivitet er strategisk vigtige for vores fortsatte udvikling.
Med venlig hilsen
Ole Zoffmann Andersen

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 27/5-20 kl. 11:23

Kære Ole
Godt at høre, at en fortsat udvikling af nye overfladeteknologiskløsninger er strategisk vigtig for Elos Medtech. Det er netop et af fokusområderne i denne aktivitet hvor der bl.a. vil blive arbejdet med udvikling af nye tyndfilmssystemer med PVD og ionimplantering.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

David Nilsson (Senior Scientist, Ph.D., RISE Research Institutes of Sweden)
Onsdag d. 20/5-20 kl. 15:44

We are collaborating with DTI in the Horizon 2020 Open Innovation Test Bed project LEE-BED regarding development and manufacturing of nanomaterials and lightweight embedded electronics. DTI is a well-organized coordinator with a deep knowledge within the fields of printed electronics and nano material production. With their knowledge in nanomaterials and printed electronics new materials and functionalities will open for new applications.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 27/5-20 kl. 08:46

Dear David,
Thank you for your comment and support. We are pleased to collaborate within our LEE-BED project and to be able to develop a one stop shop for European industry within embedded and printed electronics.
Best regards
Mikkel Agerbæk

Henning Forbech (Direktør, 4TECH Robotics ApS)
Fredag d. 22/5-20 kl. 15:55

4TECH Robotics bruger i meget høj grad 3D print som produktionsmetode. De vigtigste af vore komponenter kan kun fremstilles ved 3D print!
Jeg har haft stor fordel af den tætte kontakt til AM-Line i Aarhus.
Produktion med 3D print giver udfordringer med en ny type kvalitetskontrol og det er spændene at være med i denne udvikling.
Jeg ser store muligheder i efterbeabejdning og overfladebehandling. Det kan give endnu et løft til den digitale produktion.

Ps: Super godt billede i toppen af denne side!
Det er nogle af mine emner der netop er kommet ud af 3D metal printeren hos AM-Line.
https://www.toolchanger.eu/#am

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 27/5-20 kl. 14:23

Kære Henning
Ja det er bare et super godt billede vi har valgt til dette indsatsområde :)
Vi bruger ofte dine cases som gode eksempler på hvad man kan opnå når man fra starten af designfasen tænker mulighederne med 3D-print ind.
Nu hvor 3D-print ikke længere er en prototypeteknologi, men også ofte bruges til småserieproduktion er der som du nævner nogle nye krav til såvel efterbearbejdning og overfladebehandling som til kvalitetssikringen. Så et af de helt centrale områder i dette indsatsområde er også hvordan man opstiller produktspecifikationer samt hvordan disse omsættes til produktionsgrundlag – og hvordan man slutteligt efterviser overensstemmelse med kravene.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Claus Andersen (CEO, Pieter Mourtisen Airtech)
Søndag d. 24/5-20 kl. 17:59

Som nicheleverandør af viden og maskiner til overfladebehandling og væskehåndtering oplever vi på førstehånd vigtigheden af at vi i DK har et veludviklet produktionsapparat. Vi oplever også at DTI spiller en meget aktiv og værdiskabende rolle ift. at udvikle avancerede materialer og produktioner. DTI formår via sin forskningsmæssige tilgang at generere viden og samtidig formidle den til partnere, herunder SMV'er som jeg repræsenterer. Samarbejdet med DTI giver os nye indsigter og inspirerer os til videre udvikling omkring hvordan vi kan skabe endnu mere værdi til vores kunder....

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Tirsdag d. 26/5-20 kl. 14:04

Kære Claus,
Tak for din kommentar til det forslåede indsatsområde. Rigtig godt at høre, du bakker op om at sikre Danmark et veludviklet produktionsapparat – og ser at DTI har en værdifuld rolle i dette. Virkelig dejligt at få et skulderklap for at levere værdifuld viden og formå at formidle det, på inspirerende vis, til Danske SMV’er – tusind tak skal du have.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Jakob Duus Dolriis (Managing Partner, TPU A/S)
Søndag d. 24/5-20 kl. 21:56

We see a clearly increased interest and use of 3D printed parts for primarily test equipment, tooling and prototyping. Within these segments the additive technology is well proven, and most polymer print methods are seen frequently (from semi-professional FDM to more expensive SLS, SLA etc.)
Additive manufacturing for production purposes is not as common yet, but companies are very interested in the technology and their benefits when it comes to flexibility of part design and especially time to marked.
Some of the key areas which needs attention in order to de-mystify the use of 3D print for production purposes are:
* Dimensional quality assurance (tolerances and standards)
* Mechanical properties of printed materials, including anisotropic properties
Companies are en general concerned with quality aspects compared to conventional manufacturing methods.

When it comes to printed electronics, we see applications and interest from customers regarding disposable printed circuits for sensors etc.
One major obstacle regarding printed electronics are the prototyping possibilities which is not well understood by most, followed by the actual manufacturing possibilities. I believe this is fairly aligned with parts of the LEE BED scope as well.

We are looking forward to follow (and be a part of) your innovation.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 27/5-20 kl. 14:19

Dear Jakob
Thanks for the comment. We experience a great increase in companies that are investing AM as a production method. But as you mention they also bring up some barriers that must be broken down before a more widespread use in the Danish manufacturing industry will take place. Actually we did a large study where more than 500 companies were asked about metal AM and the potential they saw in the technology (https://www.teknologisk.dk/ydelser/danske-virksomheder-vil-i-gang-med-at...). The main barriers mentioned in the survey was: 1) the price is too high, 2) the quality is not good enough and 3) we do not know enough about the technology. Confirming what you say about the general concern regarding quality… However, when we start discussing with the companies, we most often experience that this is a misunderstanding and that they quality is in fact good enough. So often the assumption of lacking quality is based on old myths.
Best regards
Mikkel Agerbæk

Jens/Søren Mortensen (R&D, TechnoFlex ApS)
Mandag d. 25/5-20 kl. 08:56

Som Koblings og leverandør af kunde tilpasset løsnminger har DTI rigtig god erfaring med funktionelle coatings og at det vil være rigtig gavnligt for dansk industri, hvis den teknologi blev bredt ud til flere virksomheder

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Tirsdag d. 26/5-20 kl. 14:05

Hej Jens,
Tak for at du bakker op om indsatsområdet. Vi ser frem til at kunne hjælpe såvel TechnoFlex som mange andre entreprenante danske SMVer med design, produktion og overfladebehandling af nye produkter - og dermed sikre gode danske jobs.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Niels Falk (CEO/Partner, HD Lab)
Mandag d. 25/5-20 kl. 14:20

AM og 3D-print er vigtige teknologier at få fremmet i byggebranchen de næste år. Udover at have et væld af spændende design og arkitektur muligheder, så er teknologierne og nogen der har kæmpe potentiale i forhold til kvalitet, produktivitet - og ikke mindst klima og ressource. Skalering og anvendelse på byggepladserne og i off-site produktion er centrale områder, hvor der skal vindes teræn på kort tid, så der kan skaleres.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 27/5-20 kl. 14:20

Kære Niels
Tak for kommentaren. Der er bestemt potentiale for at få AM/3D-print mere ind i byggebranchen. Dette indsatsområde har til hensigt at nedbryde nogle af de sidste barrierer der endnu står i vejen for en bredere brug af AM i Danmark. Herunder også indenfor byggebranchen hvor skalering og kvalitetssikring er meget vigtige elementer.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Fatima Lamela (Senior Materials Engineer, Grundfos)
Onsdag d. 27/5-20 kl. 10:52

Pumps and other fluid handling equipment often suffer from corrosion, erosion, cavitation and other problems that affect their long-term performance. As an alternative to the use of special and very resistant alloys, another potential way to reduce the loss of performance is to protect the equipment using special coatings. In this regard, the simple application and durability offered by the sol-gel technology proposed by DTI is very attractive, and besides material protection another interesting functionality is the very smooth surface provided for those coatings to increase the hydraulic performance.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 27/5-20 kl. 11:34

Dear Fatima,
The industrial application of advanced surface treatments, such as sol-gel coatings, can definitely improve corrosion resistance, improve wear resistance, reduce hydraulic drag and prevent the build-up of scaling and fouling. In this activity, we implement the surface functionality in the very early product design, ensuring that the final product is optimized on all parameters – also including parameters such as material choice, material consumption, residual stress, etc. – to meet the demanding specifications as the ones you mention. Thanks for pointing out the good properties of sol-gel coatings in this regard – and for your kind words supporting the proposed activity.
Best regards
Mikkel Agerbæk

Eirik Sandberg Jensen (Teknisk Direktør, Icopal Danmark Aps)
Onsdag d. 27/5-20 kl. 13:39

Digitalisering af vores teknologier er generelt vigtige for fremtiden. I min branche, byggemateriale industrien, åbner digitalisering og specifikt udviklingsarbejdet i DTI' afdeling for produktion og Innovation , for nogen produkter og muligheder, der vil skabe større værdi for systemer til byggemateriale industrien. DTI' arbejde i samarbejde med os, som leverandør af systemer, kan give kunder og bygherrer større tryghed og give systemer der kan monitoreres kontinuerligt, hvilket vil fører til længere levetider og overordnet bedre økonomi, ved at handle rettidigt. Vores firma kan kun støtte arbejdet og vil fortsat samarbejde med afdelingen.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Fredag d. 29/5-20 kl. 15:11

Kære Eirik
Tak for dine kommentarer og pointer set fra byggebranchens side, dem tager vi med.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Mandaná Moshiri (Technology Manager, LEGO System A/S)
Onsdag d. 27/5-20 kl. 16:06

Despite the fact that additive manufacturing technologies have been investigated at least for the past 30 years, there is still a lot to learn and exploit for industrial production.
Thinking of metal additive manufacturing in particular, more focus should be given in the future to improve the post-processes, so far still necessary, time consuming and expensive to finish an AM product.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Fredag d. 29/5-20 kl. 15:09

Dear Mandaná
Thanks for your positive acknowledgement of our proposal. Metal AM, as you mention, would benefit from further development of post processing technologies.
Best regards
Mikkel Agerbæk

Berit Aadal (Seniorkonsulent, Dansk Standard)
Torsdag d. 28/5-20 kl. 10:01

Dansk Standard ser positivt på Teknologisk Instituts forslag om additive fremstillingsteknologier. Additive Manufacturing er et vigtigt indsatsområde for Danmark, da det er et af de teknologiske områder, der kan bidrage til et mere produktivt og bæredygtigt Danmark. Anvendelsen af standarder inden for AM er således også et vigtigt redskab til at fremtidssikre danske virksomheders konkurrenceevne og bidrage til at forme fremtidens markeder i en mere bæredygtig retning.
Dansk Standard mener at GTS’erne har en vigtig strategisk og operationel rolle i at deltage aktivt i udvikling af internationale/europæiske standarder inden for Additive manufacturing som er af afgørende interesse for dansk erhvervsliv. Gennem internationale standarder kan GTS’erne effektivt opbygge og formidle teknologiske kompetencer til dansk erhvervsliv.
GTS’erne er ofte i en unik situation, hvor deres brede kendskab til danske virksomheders behov og udfordringer, sætter dem i stand til at varetage danske interesser, når der udvikles nye internationale standarder. Dansk Standard oplever at GTS'erne er efterspurgte i standardiseringsarbejdet, da de bidrager med unik og aktuel viden, som efterspørges af virksomhederne.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Fredag d. 29/5-20 kl. 15:05

Kære Berit
Tak for din støtte til vores forslag.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

David Bue Pedersen (Seniorforsker, DTU Mekanik)
Torsdag d. 28/5-20 kl. 12:02

Vi ser på DTU Mekanik frem til at arbejde sammen med jer, også på dette indsatsområde. AM har nu i 2 årtier, støt skabt isolerede men betydelige, lokaliserede revolutioner. Bedst kendt for Danmark er nok overgangen fra manuelt fremstillede høreappareter til 3D printede, som nu er blevet de-facto standarden for fremstilling af brugertilpassede apparatskaller.

Den brede revolution lader vente på sig da vi i den overskuelige fremtid stadigt vil udrulle teknologierne i nicher. Det trods, ser vi frem til, at et til stadigt stignede antal industrier adopterer AM, udmøntet af vores alles fælles indsats.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Fredag d. 29/5-20 kl. 15:04

Kære David
Tak for din støtte. Vi har også haft stor glæde af mange års samarbejde med DTU Mekanik på området.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Rasmus Grusgaard (Innovationskonsulent, Brancheforeningen Plastindustrien)
Torsdag d. 28/5-20 kl. 16:55

Den danske plastindustrien har til stadighed brug for at der forskes og udvikles i nye materialeteknologisk løsninger, overfladebelægninger m.m. for at forblive konkurrencedygtig. Denne aktivitet er derfor yderst relevant for dansk industri. Særligt kompetencerne indenfor additiv fremstillingsteknologi og tribologi er af højeste standard.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Fredag d. 29/5-20 kl. 15:02

Kære Rasmus
Tak for din støtte til vores forslag.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Poul Zimmermann Nielsen (Space Solutions Manager, ESA BIC Denmark)
Torsdag d. 28/5-20 kl. 18:54

Jeg er helt enig med Teknologisk Institut at det er vigtigt at danske firmaer, og specielt SMVer får adgang til de seneste teknologier indenfor additive manufacturing. Additive manufacturing er det nye indenfor space, og det har medført mange innovative løsninger i ESA´s rumprogrammer, som både er billigere, hurtigere og lettere at producerer. Selv ombord på den Internationale rumstation er der nu en 3d printer for produktion af spareparts. Mange af disse metoder har også fundet vej til andre brancher. Blandt de over 800 ESA Business Incubation Centre (BIC) start-ups i Europa har flere udviklet nye løsninger baseret på ESA`s R&D både indenfor bearbejdningsteknologi, overfladebehandling og isolations for blot at nævne nogle få. Disse har medført hurtigere, billigere, mere fleksible produktionsmetoder, som både er interessante for småserier og for større serieproduktioner. Nogle af disse har endda innovative løsninger til bearbejdning i plastmaterialer som kan benyttes for customised implantater og derfor kunne have interesse for danske medicofirmaer. ESA BIC Denmark støtter stærkt op om Teknologisk Instituts projekt "Additive Fremstillingsteknologier – Innovativ værdiskabelse i dansk fremstillingsindustri" og er klar med vidensformidling om innovative teknologier og løsninger både fra ESA BIC start-ups og fra ESAs R&D.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Fredag d. 29/5-20 kl. 15:01

Kære Poul
Tak for din kommentar. Space er et område med stort potentiale for additiv fremstillingsteknologi som vi også kigger ind i.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Sebastian Aagaard Andersen (Ph.d. Studerende, DTU Mekanik)
Fredag d. 29/5-20 kl. 11:22

Som Ph.d. studerende med fokus på at konstruere og udvikle forsøgsplatforme, der kan hjælpe med at afdække især L-PBF som procesteknologi, er der meget viden og mange antagelser om de helt grundlæggende principper i industrielt AM, som til stadighed ligger hen i det uvisse.
I samarbejdet med TI vil jeg håbe, at man vil kunne udnytte TI's position i markedet til at indgå mere åbne samarbejdsaftaler med de forskellige maskinproducenter og derigennem drive forskning og i tæt samarbejde mellem universiteterne og den danske industri, udvikle og forfine en genre af procesteknologier, som fortsat har stort potentiale.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Fredag d. 29/5-20 kl. 14:59

Kære Sebastian
Tak for dit sysnpunkt, som vi deler.
venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Lene Feldskov (Head of Pre-Clinical, Coloplast)
Fredag d. 29/5-20 kl. 12:14

Test af antimikrobiel effekt og materialeudvikling er vigtige parametre i forbindelse med udvikling af vores produkter, og vi finder aktivitetsforslag interessant

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Fredag d. 29/5-20 kl. 14:56

Kære Lene
Tak for din støtte til vores foreslåede aktivitet.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk

Susanne Damvig (Administrerende Direktør, Damvig A/S 3D printed Solutions)
Fredag d. 29/5-20 kl. 13:10

Uddannelses- & Forskningsministeriet
Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte
Universiteter, Forskningsfonde og Innovationsinfrastruktur
Bredgade 43
1260 Kbh. K.

HØRINGSSVAR VEDR. UDVIKLING AF NY TEKNOLOGISK SERVICE TIL DANSKE VIRKSOMHEDER I PERIODEN 2021-2024

Fremtidige dansk vækst og velstand afhænger i høj grad af et omstillingsparat erhvervslivs evne til at investere i innovativ teknologi for derigennem at fremme produktiviteten, produkt- og procesudviklingen. Det gælder bl.a. på 3D -print området, som er blandt de hastigst voksende teknologier globalt.

3D-print rummer enorme strategiske potentialer og danske virksomheder har store muligheder for at høste udbytte af især 3D-print-teknologiens fremvækst. Men begrænset viden er en stor og velkendt beslutningsbarriere.

Hvis man som dansk virksomhed overvejer at investere i og anvende ny teknologi – f.eks. 3D-print - forudsætter det fagligt funderet inspiration om de teknologiske potentialer og grænser.

Her har GTS institutterne en central rolle at spille. Det bør være GTS institutternes primære opgave at bidrage til at flere virksomheder opnår fodfæste ved f.eks. at forske i 3D-prints muligheder og videreformidle denne viden, så det inspirerer og fører til praktisk handling og øgede investeringer i private virksomheder.

Men der er vi ikke i dag! GTS institutternes nuværende fokus er for uklart og den manglende fokus på sådan en grundopgave resulterer i at GTS institutterne dermed konkurrerer med private virksomheder om de samme potentielle kunders gunst. Da GTS institutterne har skattefinansierede midler i ryggen trækker de private virksomheder oftest det korteste strå med faldende markedsandele, omsætningsnedgang og fyringer til følge.

For nærværende er grænserne for GTS institutternes virke alt for uklare, og den form for unfair konkurrence er selvsagt uholdbar. Fremadrettet bør GTS institutterne holde sig væk fra opgaver af driftmæssig karat. Dette markedsbehov både kan og bør erhvervet varetage. Derfor bør det sikres at GTS institutternes fokus flyttes væk fra driftopgaver og at GTS institutternes opgaveafgrænsning skærpes.

• GTS institutterne markedsfører ofte sine ydelser – senest i form af ansættelse af to nye salgsmedarbejdere på 3D print området. Dette sker i en tid, hvor mange private virksomheder kæmper med de økonomiske konsekvenser af covid-19.

• Hos Damvig A/S har vi oplevet at have udført opgaver for private virksomheder for efterfølgende at konstatere at eksemplet omtales i Teknologisk Instiututs regi uden reference til Damvig A/S. Det efterlader et fejlagtigt indtryk af at det er Teknologisk Insitiut og ikke Damvig A/S, der har udført opgaven.

• Op til denne høringsrunde har vi nyligt konstateret at medarbejdere fra GTS institut uopfordret har kontaktet ansatte hos Damvig A/S for at bede om positive udtalelser på bedreInnovation.dk. Vi oplever dette som utidigt, og i fald flere virksomheder er blevet kontaktet finder vi, at GTS institutterne dermed forsøger, at søge opbakning til, at erhvervslivet bakker op om institutternes fremtidige opgaver og tilhørende finansiering.

Med venlig hilsen

Susanne Damvig, CEO
Damvig A/S
3D Printed Solutions

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Fredag d. 29/5-20 kl. 14:54

Kære Susanne
Tak for din kommentar, og din opfordring til at styrke GTS institutternes rolle i at udbrede og bane vejen for ny teknologi i danske produktionsvirksomheder.
Jeg vi gerne invitere dig på besøg i vores laboratorier i Aarhus hvor vores Metal 3D-print setup findes, sammen med en række af vores additive coating-teknologier.
Jeg håber du vil tage imod indbydelsen så vi kan få lejlighed til at vise dig vores setup og fortælle om vores store arbejde mod at gøre Additive teknologier, herunder 3D print modne, dokumenterbare og skalerbare for den danske fremstillingsindustri. - og dermed forhåbentligt også få lejlighed til at bringe et par misforståelser ud af verden.
Venlig hilsen
Mikkel Agerbæk