Fremtidens intelligente sensorteknologier

Senest opdateret d. 11/4-2018
FORCE Technology
Resultatkontrakt 2019-2020 under temaerne Informations- og Kommunikationsteknologi og Produktionsteknologi
Morten Wagner
Head of Department, IdemoLab

I denne aktivitetsplan vil FORCE Technology øge adgangen til uafhængig og uvildig viden om de nyeste sensorer og intelligente sensorsystemer, målrettet virksomheder der vil give sig i kast med IoT, Industri 4.0 eller andre digitaliseringsinitiativer.

Denne aktivitetsplan vil kortlægge de nyeste sensorer og teknologier til signalbehandling, udvikle et uvildigt sensorbibliotek, samt gennemføre og vidensformidle to sensordemonstrationsprojekter. Endeligt vil aktivitetsplanen indeholde udvikling af en ny sensor-matchmaking ydelse. Dette vil sikre dansk industri adgang til både ny forskning og nyeste markedsmodne intelligente sensorer til implementering af IoT samt andre digitaliseringstiltag.

Aktivitetsplanen vil fokusere på de nyeste sensorer, intelligente sensorsystemer inklusiv edge-computing og kunstig intelligens (AI), mobile sensorer samt Energy Harvesting.

 

Nøgleord

36 kommentarer

Herunder er indlæg og kommentarer fra interessenter på aktiviteter og aktivitetsforslag.

Andreas Okholm (Founder, KiteX)
Onsdag d. 9/5-18 kl. 12:39

Generelt i drone industrien er lokalisering (og scanning af miljøet) en udfordring og der er interesse i nye onboard sensore der kan hjælpe til en bedre position bestemmelse. Disse skal integreres igennem en advanceret form for sensorfusion. Hvis Force Technology kan nå til state of the art inden for dette felt vil det være rigtigt interessant. Formentligt vil den type viden være generelt anvendelig for robot industrien.

Morten Wagner (Head of Department, IdemoLab, DELTA)
Søndag d. 13/5-18 kl. 07:02

Kære Andreas

Tak for dit input!

Sensorfusion, f.eks. anvendt til positionsbestemmelse, er et område i rivende udvikling. Begge dele bør og vil være repræsenteret i aktivitetsplanen.

vh
Morten Wagner

Johan Pedersen (Product Marketing Manager, Silicon Labs)
Fredag d. 11/5-18 kl. 13:41

Pris, power, performance og størrelse er alle parametrer som driver fremtidens udvikling af sensorbaserede løsninger. Aktiviterne her kan guide virksomheder og synliggøre potentialet, hvilket er strengt nødvendigt for den danske industri. Fremtidens sensorer kan åbne "øjnene" for alle de AI systemer som kommer frem flere og flere steder. Hvis man har nok sensordata til rådighed kan man muliggøre "context-awareness". Dvs at de intelligente systemer forstår konteksten og automatisk kan reagere derudfra. Udbredelsen af alle disse sensorer fordrer at de ikke skal serviceres, have skiftet batteri. Her er FORCEs energy harvesting ydelser både unikke og essentielle.
Udviklingen indenfor indlejrede sensor systemer går mod at flere og flere komponenter bliver integreret i én. Dvs. at både MCU, RF, sensor interface og endda nogle sensorer samles i samme komponent. Overblik og rådgivning over hvad dette betyder både for den produktudviklende og serviceudviklende virksomhed, at det bliver nemmere og nemmere at udnytte de teknologiske potentialer, er vigtigt for at sikre at den danske industri ikke sakker mere bagud i forhold til udlandet.

Johan Pedersen, Silicon Labs

Morten Wagner (Head of Department, IdemoLab, DELTA)
Søndag d. 13/5-18 kl. 07:08

Kære Johan

Tak for dit input!
Der er flere gode pointer; dels er sensorer som AI's nødvendige sanser en vigtig pointe - og skal være en vinkel hvorfra nye sensorteknologier vurderes. Vi er også (stadig) opmærksomme på, at sensorer i alt kræver energi-forsyning over alt, og derfor er Energy Harvesting også tænkt ind i dette aktivitetsforslag. Slutteligt er det rigtigt, at integration af flere forskellige komponenter betyder nye muligheder for danske virksomheder - og vi skal sørge for at de muligheder det giver for at accelere udvikling af nye løsninger kommer Danske virksomheder tilgode!

Mvh
Morten Wagner

Søren Eskildsen (CEO, Trifork A/S)
Lørdag d. 12/5-18 kl. 11:01

Trifork har 700 m2 kontor i Aarhus N. I disse lokaler vil vi etablere et åbent IoT Innovationscenter, hvor etablerede virksomheder, startups og uddannelsesinstitutioner kan arbejde og dele viden og know how. Metoder og redskaber til at accelerere anvendelse af sensorer vil være tilgængelige i miljøet. Dansk industri har evnen til at være konkurrencedygtige på den internationale scene, men det kræver at vi står sammen og placerer kernekompetencen lokalt og koncentreret.
Søren Eskildsen, Trifork

Morten Wagner (Head of Department, IdemoLab, DELTA)
Søndag d. 13/5-18 kl. 07:16

Kære Søren

Det lyder rigtig spændende - og jeg synes vi skal snakke videre om, hvordan vi kan samarbejde!

venlig hilsen
Morten Wagner

Jakob Svagin (Forretningsudvikler, DTU Skylab)
Tirsdag d. 22/5-18 kl. 17:53

Lyder spændende! Her i SkyLab er vi superglade for den nyeste hardware, og vi har hundredevis af studerende igennem huset hver dag. De ville elske at kaste sig over den nyeste sensorteknologi. Vi har også netop annonceret et AI initiativ, hvor vi skal udforske mulighederne for at anvende seneste forskning indenfor AI til at udvikle kommercielle løsninger. Det vil givetvis involvere sensorer, så vi vil meget gerne følge projektet.

Morten Wagner (Head of Department, IdemoLab, DELTA)
Mandag d. 28/5-18 kl. 22:37

Kære Jakob

Tak for din kommentar! AI og edge-computing i det hele taget, sammen med nye sensorteknologier, har et stort potentiale - og vi vil med glæde både indsamle fra og dele viden med jeres studerende!!

bh
Morten Wagner

Andreas Top Adler (Præstationsingeniør, Team Danmark)
Onsdag d. 23/5-18 kl. 15:52

Hvis vi skal kunne følge med i udviklingen og understøtte den bedst mulige træning for verdensklasseatleter, skal vi være på forkant med de nyeste typer sensorer. Monitorering af atleter, materialer og udstyr er altafgørende for progression og justering i forbindelse med både træning og konkurrence. I en verden, hvor både mennesker og materialer bliver presset til det yderste, og hvor selv de mindste marginaler gør en kæmpe forskel, er det vigtigt at kunne kvantificere svært tilgængelige parametre. Og i vores verden (som sikkert også gælder i mange andre henseender) skal sensorer helst ikke veje noget, kunne tåle alle former for miljøer, samle store mængder af data og sende det automatisk videre... Vi vil derfor gerne bakke op omkring fremtidens intelligente sensorteknologier.

Morten Wagner (Head of Department, IdemoLab, DELTA)
Mandag d. 28/5-18 kl. 22:39

Kære Andreas

Tak for din kommentar! Jeres område er bestemt en spændende udfordring for sensorteknologier - og der er da klart et potentiale for at få diskuteret grænsetilfælde og potentialer sammen med jer!

bh
Morten Wagner

Jens Branebjerg (BRANE ApS)
Onsdag d. 23/5-18 kl. 16:23

I vores firma, BRANE ApS, måler vi personers døgnrytme med en lille sensor i et plaster. Især anvendes systemet til at fastlægge døgnrytmen for personer med demens, som ofte sove meget dårligt. Det har vist sig at personer med demens accepterer at bære dette sensor-plaster på ryggen.
Der er et enormt behov for at forbedre plejepersonalet indsigt i beoernes trivsel og helbred ved at udnytte sensor-plastre der måler og registrere døgnet rundt. Med efterfølgende trådløs overførsel af data og avanceret vil personalet få et objektivt datagrundlag til at forbedre plejen .
Det er vigtigt at klarlægge nye sensors muligheder, avancerede data analyser og sikker data-overførsel. Pleje- og sundhedssektoren mangler pålidelige sensor-løsninger. -Varme hænder er ikke nok i fremtiden. Jeg håber I får mulighed for at styrke vores fælles viden om fremtidens intelligente sensorteknologier.

Morten Wagner (Head of Department, IdemoLab, DELTA)
Mandag d. 28/5-18 kl. 22:40

Kære Jens

Tak for din kommentar og din støtte! Vi håber også, at vi med dette initiativ kan være med til at støtte virksomheder som din, med viden om fremtidens intelligente sensorteknologier!

bh
Morten Wagner

Kim Engmark (Adm. direktør, ALPHA-elektronik A/S)
Onsdag d. 23/5-18 kl. 17:44

Afgjort et fremtidigt område. Har netop overværet en præsentation fra Nokia. De forventer et utal af sensorer i forbindelse med udrulning af 5G. Et skøn lyder på 1 mio. sensorer per kvadratkilometer - sensorer i bred forstand. Trods bilindustriens noget skrammede ry inden for førerløses biler, så hersker der ingen tvivl om, at området er i hastig vækst. Begreber som hands off, feet off og mind off løses ikke kun med GPS men gennem nye teknologier inden for sensorik.

Morten Wagner (Head of Department, IdemoLab, DELTA)
Mandag d. 28/5-18 kl. 22:42

Kære Kim

Tak for din kommentar! Viden om nyeste sensorteknologier kan give nye applikationer - og, forhåbentlig, - rigtig mange kunder i biksen hos virksomheder som f.eks. jeres!

bh
Morten Wagner

Mikkel Holst (Chef Kreativ Vækst, Københavns Kommune)
Onsdag d. 23/5-18 kl. 21:01

I Københavns Kommune vil der i de kommende år blive fokuseret på bl.a. intelligent bygningsdrift. Området har en modenhed, hvor nye teknologier viser potentiale, men hvor markedet ikke nødvendigvis har er udviklet færdige produkter. Også som indkøber kan det være interessant at få en bedre forståelse for eksisterende og kommende teknologier og deres potentiale.

Morten Wagner (Head of Department, IdemoLab, DELTA)
Mandag d. 28/5-18 kl. 22:43

Kære Mikkel

Mange tak for din kommentar! Bygningsdrift er et spændende område med potentiale - og måske kan vi samarbejde om at demonstrere nye potentialer for området vha nye sensorteknologier?

bh
Morten Wagner.

René munk (COO, TechBBQ)
Onsdag d. 23/5-18 kl. 22:44

For at være på forkant er det vigtigt at danske startups har adgang til viden om sensorer og sensorteknologi, og de muligheder implementeringen af sensorer har inden for en bred vifte af brancher. For startups er det vigtigt at kunne få sparring, uvildig rådgivning og den nyeste viden for at øge deres vækstmuligheder inden for sensor implementering.
Mvh René, COO, TechBBQ.

Morten Wagner (Head of Department, IdemoLab, DELTA)
Mandag d. 28/5-18 kl. 22:45

Kære René

Tusind tak for din kommentar! GTS er specielt gode til uvildig sparring - og vi har et stort netværk, så vi kan også hjælpe startups videre i systemet. Vi håber bl.a. at kunne samarbejde med miljøer som jeres, således vi sikrer at ny forskning bliver til nye virksomheder!

bh
Morten Wagner

Karsten Hoppe (Direktør, HAPYmedical)
Torsdag d. 24/5-18 kl. 12:27

Kæmpe behov for en smidig tilgang til SensorTeknologi og måske endnu vigtige indsigt og viden om hvilke teknolgier der er mulige.
Som udvikler af sensor teknologier er jeg ofte på bar bund i valg af umiddelbar løsnign og har ikke et fuldt overblik, derfor ville det være en stor hjælp at kunne have tilgang til et bibliotek hvor man nemt kan se muligheder og nemt implementere disse.

Morten Wagner (Head of Department, IdemoLab, DELTA)
Mandag d. 28/5-18 kl. 22:46

Kære Karsten

Tusind tak for din kommentar! Vi håber at kunne udbyde et inspirerende og operationelt bibliotek af sensorteknologier samt viden om og demonstration af deres anvendelse, præcis til sådan et formål som du beskriver!

bh
Morten Wagner

Stefan Glimberg (Lead software developer, TracInnovations)
Torsdag d. 24/5-18 kl. 16:03

Hos TracInnovations ser vi gode muligheder og fordele ved at kunne udvide vores bevægelsesregistrerings-teknologi med nyeste sensorteknologier. Et forum og et fysisk bibliotek vil bestemt have vores interesse og være gavnlig for start-ups og mindre teknologi virksomheder generelt.

Morten Wagner (Head of Department, IdemoLab, DELTA)
Tirsdag d. 29/5-18 kl. 10:18

Kære Stefan

Tak for din kommentar! Vi regner også med, at nærværende forslag kan bidrage vidensspredning omkring nyeste sensorteknologier til danske virksomheder i almindelighed, og SMV'er og startups i særdeleshed.

bh
Morten Wagner

Thomas Harrit (Designer, Harritsorensen)
Fredag d. 25/5-18 kl. 09:02

Nye sensorer og batteriteknologier giver mulighed for nye produkter – specielt i den fremadstormende IoT segment. Der sker meget på området, og vi mener det er væsentligt, at vi kan hente generel viden hos de danske GTS’er om dette område

Morten Wagner (Head of Department, IdemoLab, DELTA)
Tirsdag d. 29/5-18 kl. 10:20

Kære Thomas

Tak for din støtte! De danske GTS'er er absolut en væsentlig kilde til støtte for produktudvikling i Danmark - og sensorteknologier er jo én af driverne af nye IoT produkter, hvorfor vi selvfølgelig også synes, at dette forslag er meget relevant.

bh
Morten

Jesper Buris larsen (CEO, Danmarks Tekniske Museum)
Mandag d. 28/5-18 kl. 12:08

Uafhængig og uvildig viden omkring sensorteknologier lyder absolut relevant. Hvis I vil møde slutbrugeren, og teste teknologierne på museumsgæster med hang til teknik, lægger vi gerne plads til på Danmarks Tekniske Museum

Morten Wagner (Head of Department, IdemoLab, DELTA)
Tirsdag d. 29/5-18 kl. 10:21

Kære Jesper

Tak for støtten - og forslaget om samarbejde. Vi er absolut interesserede i samarbejde med virksomheder og institutter der har god adgang til slutbrugere og giver mulighed for at lade teknologierne møde virkeligheden!

bh
Morten W

Rasmus Holscher
Tirsdag d. 29/5-18 kl. 09:56

en kæmpe værdi at give mulighed for et overblik over sensor teknologier, og muligheden for at forbinde dette til AI.
sensorer koblet op med muligheden for at sende små beskeder over IOT, forbedret batteriteknologi/energy harvesting, vil give og giver allerede mulighed for større viden og effektivisering. Vi skal blot huske at implementer disse løsninger i et nordisk værdisæt, som i sidste ende skaber værdi for befolkningen og samfundet som helhed.

De bedste hilsner
Rasmus
Holscher Design

Morten Wagner (Head of Department, IdemoLab, DELTA)
Tirsdag d. 29/5-18 kl. 10:22

Kære Rasmus

Tusind tak for din kommentar. Det er en rigtig god pointe med at tøjle teknologibegejstringen og sikre meningsfuldhed og rodfæstning i det nordiske værdisæt!

bh
Morten W

Jan Kusier (Ceo, Wonderfuel Digital)
Tirsdag d. 29/5-18 kl. 22:30

Lyder spændende, kigger i også på nye sensorer til retailmarkedet, eksempelvis til low-cost kundestrømsanalyser

Morten Wagner (Head of Department, IdemoLab, DELTA)
Onsdag d. 30/5-18 kl. 09:01

Kære Jan

Tak for kommentaren! Faktisk er retail et applikationsområde vi har planlagt at kigge mere indgående på - der er store potentialer i det område (se f.eks. Amazon Go!)

bh
Morten Wagner

Jan Larsen (Direktør, Professor PhD , Danish Sound Network/ DTU Compute)
Onsdag d. 30/5-18 kl. 06:39

I sektionen for Kognitive Systemer på DTU Compute har vi arbejdet med machine learning og signalbehandling i mere end 28 år bl.a. beslutningsstøtte p.b.a. information fra multiple sensorer. Vi starter et nyt ph.d.-projekt ”distributed real time analytics” i juli, som er tilknyttet FORA (Fog Computing for Robotics and Industrial Automation) projektet. FORA-projektet er finansieret gennem EU Innovation Training Network med 13 partnere i Europa og ledet af professor Paul Pop, DTU Compute. Vi vil derfor gerne samarbejde om ”indlejret intelligens”-delen af projektet.

Morten Wagner (Head of Department, IdemoLab, DELTA)
Onsdag d. 30/5-18 kl. 13:51

Kære Jan

Mange tak for din kommentar! DTU Compute er en væsentlig spiller på området, og det glæder os at udtrykker interessere for samarbejde - det ville være oplagt!
Vi vil sørge for at få kontaktet jer i forbindelse med projektets videre udvikling.

bh
Morten Wagner

Jens Almdal (VP District Energi Network Stations, Danfoss)
Onsdag d. 30/5-18 kl. 22:04

Danske virksomheder har brug for at viden hele tiden stilles til rådighed omkring de muligheder ny sensor teknologi giver. Det er vigtigt for vores konkurrence evne at kunne udnytte de muligheder der er i ny teknologi og specielt omkring sensor egen generering af energi som give muligheder som for trådløs kommunikation uden batteri/fast tilslutning til strøm.

Morten Wagner (Head of Department, IdemoLab, DELTA)
Onsdag d. 30/5-18 kl. 22:26

Kære Jens

Tusind tak for din kommentar! Vi ønsker netop med dette forslag at sikre at vi udbygger vores viden og styrke vores vidensformidling og rådgivning om nye sensor-teknologier i batteri-løse og/eller energy-harvesting støttede devices.

bh
Morten Wagner

Jørgen Kejlberg (CEO, Nordic Firefly)
Torsdag d. 31/5-18 kl. 09:46

Nordic Firefly er en nystartet iværksættervirksomhed der udvikler elektronik til styring af solcelle lysprodukter. Den nye sensorteknologi giver nye muligheder for at bygge intelligens ind i disse produkter, som sammen med trådløs kommunikation og fokus på ultra lavt strømforbrug vil skabe helt nye typer af lysprodukter, der kan køre helt uafhængig af tilslutning til el-nettet. Vi vil gerne kunne udnytte disse muligheder, og ser gerne at FORCE kan hjælpe os med den nyeste viden omkring sensorteknologi og meget gerne i konkrete samarbejder omkring anvendelse i praksis.

Morten Wagner (Head of Department, IdemoLab, DELTA)
Torsdag d. 31/5-18 kl. 12:21

Kære Jørgen

Tusind tak for din kommentar! Som repræsentant for målgruppen glæder det os, at i kan se potentialet i aktiviteten - hvor vi netop ønsker at kunne demonstrere teknologier i praksis.

bh
Morten Wagner