Hightech-byggekomponenter og -materialer

Senest opdateret d. 8/12-2010
Teknologisk Institut
Resultatkontrakt 2010-2012 under temaerne Produktionsteknologi

Viden om hightech-løsninger på velkendte og åbenbare teknologiske problemstillinger i byggeriet samt evnen til at udnytte potentialer, hvor løsningen vil kunne medføre store gevinster for eksport og positionering af den danske byggeindustri på dette område, er begrænset i Danmark. For at danske virksomheder skal kunne være på forkant med den teknologiske udvikling, skal der fokuseres på teknologioverførsel og import fra de internationale miljøer, der globalt er længst fremme med nye højteknologier.

Viden om hightech-løsninger på velkendte og åbenbare teknologiske problemstillinger i byggeriet samt evnen til at udnytte potentialer, hvor løsningen vil kunne medføre store gevinster for eksport og positionering af den danske byggeindustri på dette område, er begrænset i Danmark. For at danske virksomheder skal kunne være på forkant med den teknologiske udvikling, skal der fokuseres på teknologioverførsel og import fra de internationale miljøer, der globalt er længst fremme med nye højteknologier. Det vil sige forskningsmiljøer omkring eksempelvis Stanford, MIT og Fraunhofer.
Der foregår en rivende udvikling inden for hightech-materialer og -produkter. Applikationerne har indtil nu primært været anvendt i dyre, specialfremstillede produkter, men i de kommende år forventes det, at disse materialer og teknologier bliver langt billigere og kan produceres i større mængder. Dette åbner op for muligheden for at anvende disse teknologier på voluminøse produkter som byggekomponenter og -materialer.

Formål
Danmark skal være centrum for udvikling af næste generations byggekomponenter, der åbner nye markeder, adresserer kravene om mindre klimabelastning, skaber fremragende æstetik, ekstra brugsværdi og øget produktivitet. Aktiviteten skal medvirke til at:
• Der etableres en åben laboratorieinfrastruktur bestående af Instituttets eksisterende laboratorier, nye laboratorier med højteknologisk udstyr samt adgang til speciallaboratorier hos Instituttets internationale partnere.
• Der åbnes mulighed for, at virksomhedernes eksperter og yngre medarbejdere har mulighed for at anvende denne infrastruktur til at eksperimentere med egne idéer, til oplæring af yngre talenter og som teknologiværksted for eksperter, som er en del af virksomhedens produktudvikling. Foruden adgang til infrastrukturen vil virksomhedernes medarbejdere nyde godt af dagligt samkvem med Instituttets medarbejdere i deres faglige miljøer.
• Der gennemføres udvalgte ’proof of concept’-projekter med idéer, som identificeres i forbindelse med den åbne infrastruktur.

Målgruppe
Målgruppen er primært den danske byggekomponent og -materialeindustri, men også producenter af udstyr til byggeriet er i fokus. Hertil kommer arkitekter, rådgivende ingeniører og bygherrer, der som specificerende har en stor betydning for den reelle implementering af nye produkter. Den forventede effekt hos målgruppen vil være en accelereret udvikling af en række nye, innovative, multifunktionelle byggekomponenter og materialer, som vil løse væsentlige problemstillinger og udnytte potentialer inden for energi, klima, æstetik, produktivitet og give en øget bygbarhed i byggebranchen. Gevinsterne vil være åbenlyse for producenterne, der får en markant øget konkurrenceevne og flere eksportmuligheder, men alle led i byggeriets værdikæde vil drage fordel af resultaterne. Desuden vil aktiviteten medvirke til et markant brud med byggeriets nuværende status som lowtech og uden innovation.

Budget
Medfinansiering fra Rådet for Teknologi og Innovation:
2010: 6.3 M
2011: 6.3 M
2012: 6.3 M
Totalt: 18.9 M

Kontaktinformation
Bjørn Lykke Jensen
7220 2108
bly@teknologisk.dk