Metal 3D-print til industriel produktion

Senest opdateret d. 18/4-2018
Teknologisk Institut
Resultatkontrakt 2019-2020 under temaerne Materialeteknologi og Produktionsteknologi
Mikkel Agerbæk
Direktør

Hvornår giver det mening at 3D-printe? Svaret på det simple spørgsmål rummer stor kompleksitet. Der udvikles derfor værktøjer, der effektivt øger virksomheders evne til at vurdere teknologiens potentiale og opnå succes med 3D-printproduktion.

3D-print er nu så modent, at teknologien anvendes til reel produktion. Det centrale spørgsmål, som mange danske virksomheder sidder med er dog: Hvornår giver det mening for os at 3D-printe? Aktivitetsplanen opbygger grundlaget for at kunne besvare det simple spørgsmål, som rummer en hel stribe komplicerede tekniske og forretningsmæssige underspørgsmål omkring valg af produktionsteknologi, adgang til produktionsfaciliteter, opstilling af produktspecifikationer, muligheder for kvalitetskontrol, etableringsomkostninger, risikovurdering mv. Danske virksomheder tilbydes en værktøjskasse til vurdering af, hvornår og hvordan de kan opnå fordele med 3D-printteknologi. I forløbet kædes produktionsprocesparametre sammen med kvalitetskontrol. Der genereres dermed grundlag for industriel skalering og uafhængigt valg af print-underleverandør.

Der er stort fokus på at udnytte mulighederne for produktion med 3D-print med metal med en række igangsatte danske initiativer, der skal hjælpe virksomheder med at blive fortrolige med teknologien og få mulighed for at afprøve den. Teknologisk Institut investerer massivt i et integreret produktions-setup, der er det eneste af sin slags i Danmark. Produktionslinjen skal på kort sigt gøre 3D-print med metal tilgængelig for danske virksomheder og på længere sigt (4-6 år) gøre det muligt at flytte produktion og overføre knowhow til virksomhederne (tech transfer). Viden og erfaring fra 3D-printproduktionsplatformen skal derfor integreres med moderne kvalitetssikringsmetoder og holdes op imod virksomhedernes egne business cases. Der opbygges herved en stærk dansk open innovation-platform med rod i industrirelevante rådgiver-, produktions- og testkompetencer.

Nøgleord

77 kommentarer

Herunder er indlæg og kommentarer fra interessenter på aktiviteter og aktivitetsforslag.

Nikolaj Kjelgaard Vedel-Smith (Post Doc, Technical University of Denmark, Department of Mechanical Engineering)
Mandag d. 30/4-18 kl. 14:31

Spændende forslag med fokus på at skabe de rammer og den know-how som er krævet for at danske virksomheder kan tage skridtet fuldt ud og vurdere hvornår og hvordan metal AM kan styrke deres forretning. Der ligger meget tavs viden inden for de mere traditionelle produktionsformer som er svær at kvantificere. Der er behov for at der opbygges en lignende viden inden for AM teknologierne i produktionsregi – således at virksomhederne kan komme over tærsklen til den nye måde at tænke fremstilling og produktion. Chancen for et succesful skifte til metal AM produktion, særligt for SMV’er, forbedres kraftigt ved at der kan indhentes kompetent vejledning og konsulentbistand. Projektet styrkes yderligere af at det støttes af en bred alliance af nogle af de største aktører på metal AM områder i Danmark.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Tirsdag d. 1/5-18 kl. 11:23

Hej Nikolaj
Tak for dine gode kommentar. Som du nævner er know-how i øjeblikket flaskehalsen for en bredere anvendelse af metal AM i Dansk industri. Barrieren for skiftet til AM produktion er i øjeblikket for høj – men vil gennem denne aktivitet reduceres markant vha. kompetent rådgivning omkring muligheder og begrænsninger ved teknologierne og ikke mindst den værdikæde der er forbundet med AM produktion.
mvh
Mikkel Agerbæk

Niklas Marschall (CEO, KMD Venture)
Mandag d. 30/4-18 kl. 15:57

Fantastisk forslag der vil give masser af nye muligheder for SMV'er

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Tirsdag d. 1/5-18 kl. 11:24

Hej Niklas
Tak for kommentaren.
Helt enig :) Formålet med denne aktivitet er lige præcis at give SMV’erne mulighed for at udnytte det enorme potentiale der er med 3D-print til industriel produktion.
Mvh
Mikkel Agerbæk

Jesper Vejlø Carstensen (Specialist, Ph.D., MAN Diesel & Turbo)
Onsdag d. 2/5-18 kl. 11:04

Et rigtig spændende forslag som hilses velkommen.

Der er absolut et behov for at nedbryde barrierer for at bane vej for industriel implementering af AM. Især bør der fokuseres på de designværktøjer, der anvendes i industrien. De er typisk begrænset af, at komponenter skal kunne bearbejdes med konventionelle bearbejdningsmetoder. Dette vanskeliggører udnyttelsen af de designmæssige muligheder der ligger i AM.

Den powderbed-baserede metalprint rummer pt nogle størrelsesmæssige begrænsninger. Og typisk vil det anvendte materiale være koblet til komponentens størrelse. Vores foreløbige erfaring med AM antyder, at en komponent skal koste min. 1000 EUR/kg for at det giver mening at overveje powderbed-baseret metalprint. Men dette tal vil givetvis reduceres de kommende år.

Projektforslaget komplementeres fint at FORCE Technologys forslag om AM baseret på laser cladding. Denne proces egner sig bedre til store komponenter, men kompromitterer i større grad den opnåelige overfladefinish. Overfladefinish er ofte en vigtig del af kvalitetsvurderingen af 3D-printede komponenter. Udover CMM og CT-scanning er optisk 3D profilering også et godt værktøj.

Vi ser frem til at følge projektet.

Med venlig hilsen,
Jesper

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Torsdag d. 3/5-18 kl. 10:16

Hej Jesper
Jeg er helt enig i dine betragtninger. Vil dog gerne knytte et par kommentarer til:
1: Der er faktisk sket meget med designværktøjer/software de seneste år så der faktisk er flere der understøtter mulighederne med AM. Men denne viden og kompetencerne til at anvende disse softwares skal meget bredere ud. Og det vil denne aktivitet understøtte
2: Vores nye powder-bed metal printer SLM500 har en størrelsesbegrænsning på 500x280x365mm og er en af de større maskiner på markedet – så ja der er en begrænsning mht. størrelse. Er dog delvist uenig i at det kun er til høj-værdi produkter – vi ser det i større og større udstrækning til mere ”standard komponenter” som fiksturer, hjælpeværktøjer o.l. Prisen er nu nede på et niveau hvor den for små-serie produktion ofte kan konkurrere med traditionel fremstilling. Og AM vil kun blive mere konkurrencedygtig med tiden.
3: Vi koordinerer med FORCE så vi bedst muligt komplementerer hinanden og derved mest optimalt kan hjælpe danske fremstillingsvirksomheder.
Mvh
Mikkel Agerbæk

Christian Cappeln (Engineering Director, National Oilwell Varco)
Onsdag d. 2/5-18 kl. 14:18

Godt initiativ. Jeg mener det er afgørende at få mere viden på området inden for Metal 3D print til produktion for selvom mange af omkostningerne til fx anlæg og drift er relativt kendte, så mangler mange virksomheder viden indenfor de økonomiske muligheder Metal 3D print giver. Det er jo mere komplekst end at sammenligne komponentpris mod komponentpris for 2 forskellige fremstillingsteknologier. Det er meget interessant hvad Metal 3D print kan betyde for omkostninger til etablering og vedligehold af supply chain i forhold til traditionel fremstilling? Og hvilken værdi skal man tillægge korte leveringstider og den minimering af risiko som det giver? Jeg håber forslaget kommer igennem. Mvh Christian Cappeln

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Torsdag d. 3/5-18 kl. 10:18

Hej Christian
Betragtning af hele værdikæden og opbygning af business cases baseret på metal AM er helt klart mere komplekst end ved traditionel fremstilling. Meget af dette arbejde startede vi i projektet RepAIR med Boeing og Lufthansa som slutbrugere – hvor værdien af hurtig levering (reduceret nedetid), fleksibel produktion (reduktion af lagerbeholdning) og optimering af design (vægtreduktion) blev dokumenteret og byggede grundlaget for at begge gik videre med større investeringer i metal AM. På samme vis kan vi gennem denne aktivitet hjælpe danske virksomheder med at lave de rigtige vurdering som bruges til opbygning af solide business cases.
Mvh
Mikkel Agerbæk

Orla Lang Sørensen (Senior Mechanical Engineer , Dantherm A/S)
Onsdag d. 2/5-18 kl. 16:03

Det er et supergodt initiativ, og jeg glæder mig til at følge projektet. Jeg kan dog ikke forestille mig hvor jeg kan bruge metal printning lige nu. Jeg tror det første der kommer til at ske hos os er AM i plast, men det må tiden vise.
Jeg vil følge projektet med stor interesse
Orla

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Torsdag d. 3/5-18 kl. 10:18

Hej Orla
De fleste starter i polymer AM og opbygger viden/kompetencer hvorefter de tager skridtet videre til metal. Jeg ser dog et meget stort potentiale for metal AM hos Dantherm. Flere af de bedste metal AM cases er baseret på optimeret køling ved udnyttelse af den geometriske frihed man får. Og prisen er reduceret markant de seneste år, så teknologien nu er mere konkurrencedygtig.
Mvh
Mikkel Agerbæk

Orla Lang Sørensen (Senior Mechanical Engineer , Dantherm A/S)
Torsdag d. 3/5-18 kl. 10:21

Det vil jeg rigtig gerne høre mere om

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Torsdag d. 3/5-18 kl. 10:28

Hej igen Orla
Jeg skal sørge for vi får sat et møde op udenfor denne tråd, så kan vi bedre forklare og vise dig både hvad andre har gjort og hvad vi ser af potentialer for jeres forretningområder.
Du er også velkommen til at besøge os i Aarhus hvor vi pt lægger sidste hånd på vores sprit nye "Metal AM fabrik" så den står klar efter sommerferien.
Mvh
Mikkel

Orla Lang Sørensen (Senior Mechanical Engineer , Dantherm A/S)
Torsdag d. 3/5-18 kl. 10:31

Jeg kommer gerne til Aarhus :)

Mads Kjøller Damkjær (CEO, AM-Hub – Danmarks Nationale Videnshub for AM)
Onsdag d. 2/5-18 kl. 21:35

Et super godt tiltag, som vi i AM-Hub – Danmarks Nationale Videnshub for AM – kun kan bifalde og støtte op omkring. AM vokser i disse år hastigt og væksten indenfor alle typer af produkter og services er på globalt plan de sidste 4 år i gennemsnit om vokset med næsten 25 % årligt. I 2017 var 3D print den næst største teknologi målt på patentansøgninger i verden. Særligt metal print tager fart i disse år og det er enormt vigtigt, at danske virksomheder – særligt de små og mellemstore – gøres opmærksom på potentialet indenfor additive fremstilling, herunder i den grad metal print. Den kæmpe interesse vi i AM-Hub mærker fra både danske virksomheder og internationale interessenter understreger at tidspunktet er det rigtige. TI’s initiativ giver bl.a. mulighed for, at aktørerne omkring AM kan samles omkring udviklingen af nye grænsebrydende projekter, der kan være med til at løfte danske virksomheders konkurrencekraft og gøre os i stand til at bruge AM teknologien til at se traditionel produktion på en helt nye måde!

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Torsdag d. 3/5-18 kl. 11:11

Hej Mads
Mange tak for den fine kommentar. Vi glæder os over et stærkt samarbejde med AM-Hub som sikrer at AM kommer så bredt ud i dansk industri som muligt. Vi mener også at tidspunktet er helt rigtigt og med de vækstrater vi ser internationalt er det utroligt vigtigt at få danske virksomheder mere med på vognen nu.
Mvh
Mikkel Agerbæk

Kurt Due Petersen
Torsdag d. 3/5-18 kl. 19:46

En rigtig god pointe ikke at fokusere på at man kan 3D printe, men meget om man skal 3D printe. Netop her er der stadig stor uvidenhed og forhåbenligt kan TI nye setup hjælpe med at brede viden ud om dette. Meget mere undervisning i AM er også et kæmpe behov. Måske den nye Minister som skulle være meget innovativ kan påvirke denne udvikling?

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Tirsdag d. 8/5-18 kl. 08:19

Hej Kurt
Tak for din kommentar vedr. fokus på opkvalificering indenfor alle aspekter af 3D metal print og på alle niveau’er (executive, udvikling, produktion, service). Som erfaring i 3D Print branchen er det godt at høre, at du også bifalder, at der nu er brug for kritisk stillingtagen til hvad der skal printes og hvordan det passer ind i forretningen. De tider hvor noget er godt bare det er 3D Printet er forbi!
På Teknologisk Institut har vi en lang række uddannelsesaktiviteter på vej som adresserer de behov som du har identificeret. Nærværende aktivitetsplan supplerer med de undervisnings- og metodeopbygningsbehov som er identificeret som værende særligt hæmmende for skalering af 3D Metal Print i danske fremstillingsvirksomheder.
Vi glæder os til at komme i gang med næste skridt og vi ser i den forbindelse frem til et fortsat godt samarbejde.
Mvh
Mikkel

Klaus Bonde Ørskov (CEO, DAMRC)
Torsdag d. 3/5-18 kl. 21:01

Super godt at sætte fokus på, hvornår det giver mening af 3D printe - det er i mange tilfælde en rigtig god ide at 3D printe, men der er i andre tilfælde fare for teknologifascination, der i værste fald kan lede til for dyre løsninger og unødvendige skuffelser. I DAMRC støtter vi, som nationalt videnscenter for bearbejdningsteknologi gerne op omkring dette initiativ i både ord og handlinger. Så hvis vores ekspertise og viden omkring bearbejdning, herunder ikke mindst bearbejdning af svært bearbejdelige materialer og komplekse geometrier kan bringes i anvendelse i forbindelse med jeres initiativ, så assisterer vi jer gerne

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Tirsdag d. 8/5-18 kl. 08:20

Hej Klaus
Tak for den konstruktive feedback.
De synergimulighederne du peget på, hvor jeres ekspertise vedr. svært bearbejdelige materialer og komplekse geometrier som kan bringes i anvendelse i forbindelse med 3D metalprint er super relevante.
Efterbearbejdningen har ofte haft væsentlig indflydelse på businesscasen for de parter/produkter som vi har produceret vha. 3D Metalprint
Det giver derfor god mening at udvikle dette område sammen. Herunder at kombinere DAMARC’s bearbejdningsfoksus og satsningen vedr. metalprint produktion på Teknologisk Institut.
Vi glæder os til at komme i gang og sammen tage de næste skridt mod skalering af industriel produktion med 3D metal Print
Mvh
Mikkel

Andreas Olesen (Produktudviklingschef, Frandsen Project)
Søndag d. 6/5-18 kl. 21:38

Spændende!

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Tirsdag d. 8/5-18 kl. 08:20

Hej Andreas.
Tak for din interesse for projektforslaget. Vi er naturligvis enige i at det er et meget spændende forslag. Ved lejlighed vil vi meget gerne drøfte muligheder og potentialer med Frandsen Project.
Mvh
Mikkel

Romain Gerard (AM Engineer, CERN)
Mandag d. 7/5-18 kl. 10:57

Dear Mikkel,
In my opinion, the decision process for additive manufacturing is THE key aspect for its success, especially in metal. Too often, I see decisions either to 3D print parts that do not make sense, either because the required effort for post-processing and control outshines the benefits, or simply for cost reasons. Yet many of these parts could have been a great fit if AM was considered earlier in the design process and then additional functionalities or monolithic designs for assemblies could have been considered and embedded.
As you mentioned, competence and knowledge on the different processes is an important aspect for adoption of AM. To me, the benefits of AM in the aerospace sector, for example, is a direct consequence of the deep understanding of AM from designers, material specialists, and managers of companies in this area.
I very much welcome this initiative and I am looking forward to see this project take shape.
With best regards,
Romain

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Mandag d. 14/5-18 kl. 09:50

Dear Romain
Thanks for your foreign expert comment on our new project application.
We share you views on the consequences of missing information in the decision process and on the history of many failed parts/products due to lack of total process overview
It is interesting to lean that AM in the aerospace sector is still a direct consequence of the deep understanding of AM from designers, material specialists, and managers of companies in this area. With our experience from other industry sectors we can state the need for deep understanding is a common issue!
Hopefully we can continue to work along with CERN to obtain mutually advantages through exchange of strong industry based results.

Jens Christian Morell Lodberg Høj (Chief Innovator, E-Mobility, Insero)
Tirsdag d. 8/5-18 kl. 09:22

Som klyngeansvarlig for den danske Industriklynge indenfor fremtidens transport, så møder vi mange SMV'ere som kigger efter nye, simple og effektive måder til at realisere ideer og koncepter på højteknologiske løsninger rettet mod bilindustrien, hvor krav om kvalitetssikring er meget høje.
De beskrevne aktiviteter vil således give disse virksmheder helt nye muligheder for hurtigt at teste deres løsning, tilrette og optimere baseret på aktiv dialog med deres kunder. En metodik som således fjerner behovet for store up-front investeringer for virksomheder, hvor likviditeten er det største issue i de første år.
Tilbuddet er således ikke bare relevant for vores klyngevirksomheder, men bør tænkes ind i kontekster omkring de nationale acceleratorer ScaleUp og andre lignende aktiviteter, hvor det kan hjælpe SMV'ere med at vækste hurtigt.
Skulle jeg således komme med en konstruktiv, supplerende ide, så vil det være at skabe rammerne for at SMV'ere og iværksættere kan komme let til de første print på systemet, da potentialet er stort!

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 9/5-18 kl. 18:25

Hej Jens Christian
Tak for din kommentar og særligt tak for dine konstruktive ideer vedr. SMV adgang til produktionskapacitet. Det vil vi tage med i overvejelse til udformning af ” Metal 3D-print til industriel produktion”.
Alle undersøgelser viser, at 3D Metal print drives af 3 brancher: Automotive, Aerospace og Medico. Det kunne være super interessant at få skabt et stærkt samarbejde mellem de danske underleverandører til Automotive industrien og de danske initiativer på 3D metal Print området.

Generelt er opbygningen af industri-klynger også en metodik som vi anvender dog særligt i forbindelsen med uddannelses og kompetenceopbygningsforløb. De typiske deltagere her har været SMV’ere fra den danske fremstillingsindustri og udgangspunktet har været SMV rettede aktiviteter i AM-LINE 4.0 (Grand Solution projekt) og i MADE regi.
Jeg tænker derfor at vi sammen kunne udvikle nogle nye stærke initiativer som netop adresserer:
”SMV'ere som kigger efter nye, simple og effektive måder til at realisere ideer og koncepter på højteknologiske løsninger rettet mod bilindustrien, hvor krav om kvalitetssikring er meget høje”.

Mvh
Mikkel Agerbæk

Per Henrik Hansen (Innovation Manager, Tetra Pak Processing Systems A/S)
Tirsdag d. 8/5-18 kl. 10:06

Meget relevant og spændende projektforslag, som vil hjælpe os igang / videre med brug af 3D print af metalemner, som vi ser et stort potentiale i. Vi har behov for mere viden om design for 3D print og værktøjer til at vurdere hvornår det giver mening at 3D printe i forhold til konventionel produktion. Som leverandør af anlæg til fødevareindustrien er emner som overfladekvalitet og risiko for contaminering af største betydning, og der er stort behvo for at få belyst muligheder, begrænsninger og økonomi på disse områder.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 9/5-18 kl. 18:26

Hej Per
Tak for din kommentar. Det behov for viden om som du peger på vedr: ”muligheder, begrænsninger og økonomi” har i til fælles mange andre produktionsvirksomheder.
Mangel på viden er således ikke kun en blokering for at Tetra Pak kan anvende 3D Metal print i produktionen. Det er en meget udbredt problemstilling og hovedårsagen til at Teknologisk Institut har opsat et ambitiøst mål - vi skal i fællesskab have skabt ny viden, metoder og procedurer, som kan lægges til grund for opbygning af produktion, hvor der indgår 3D Metal print. Herunder også håndtering af de produktionsrelaterede udfordringer som fødevareindustrien stiller til f.eks. overfladekvalitet og proces-/materiale dokumentation.

Mvh
Mikkel Agerbæk

Lasse Guldborg Staal (CEO, AddiFab ApS)
Tirsdag d. 8/5-18 kl. 18:16

Spændende forslag, som vi fra AddiFab helhjertet støtter. Vi deler ambitionen om at sikre at metal 3D-print når ud til en bredere kreds af interessenter, og særligt her ser vi stort behov for bedre værktøjer til vurdering af business cases og implementeringsmodeller.

Venlig hilsen
Lasse Staal, direktør
https://www.linkedin.com/in/addifabceo/

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 9/5-18 kl. 18:27

Hej Lars

Tak for din kommentar. Mange taler meget om 3D Print, færre gør noget ved det. Addifab er heldigvis en af de virksomheder som har været med til at flytte grænserne og det er supet godt gået. Her på Teknologisk Institut har vi arbejdet med 3D Print i ca 30 år. Det er dermed ikke nyt. Det nye er at det nu skal meget bredere ud. Vi er derfor meget enige i, at jeres forretningsmæssig tilgang er absolut nødvendig. Den understøtter vi naturligvis.
Projektet indeholder derudover også en række meget dybe tekniske spor, som skal levere værktøjer og metoder til cost estimering og kvalitetssikring. Vores hensigt er, at vi dermed kan gøre print- og post-processerne sikre/stabile og samtidig skabe det nødvendige økonomiske input til fremtidige businesscases.

Mvh
Mikkel Agerbæk

Michael Angelo (FabLab manager samt underviser i Design og Prototyping , Erhvervsakademi Lillebælt )
Tirsdag d. 8/5-18 kl. 21:11

Det er et fremragende initiativ, som vi vil glæde os til at følge, og håber ydmygt, at det kan give nogle af de svar, vi mangler.
Som uddannelsesinstitution er vi selvfølgelig meget fokuseret på at være på forkant med den teknologiske udvikling. Vi har en klar målsætning om, at vores studerende skal opbygge kompetencer og viden inden for “design for additiv manufacturing”, så de kan blive et aktiv, der støtter udviklingen mod et fremtidigt produktionsapparat.
Vi er rigtige gode til design-thinking, design for manufacturing og digital prototyping - men mangler lige det sidste gear.

Vores største udfordringer er følgende:
- Det nødvendige ordforråd for at navigere i det komplekse multivariate landskab af additiv produktionsudstyr, materialer og applikationer.
- De færdigheder, der er nødvendige for at designe til AM, der kombinerer design og proces- og produktionspecifikke begrænsninger.
- Driftsprincipperne for de mest almindelige AM-processer.
- Midlerne til at identificere hvordan, hvornår og hvor AM kan skabe værdi over hele produktets livscyklus, fra designkoncepter til udløb.
- Hvordan vurderes værdien af ​​et additivt fremstillet produkt baseret på dets produktionsomkostninger og ydeevne.
- Hvordan vurderer man, hvornår det forretningsmæssigt er rentabelt at gå fra konventionel produktion til AM
- Nogle gode cases - ala Thürmer.
- Et fremadrettet perspektiv på digital transformation og fremtidens produktion - industri 4.0.

Og sidst, hvilket udstyr er det mest relevante for os at investere i.
Vi håber som sagt, at jeres initiativ kan hjælpe os på vej.

De bedste hilsner

Michael Angelo MAA MDD

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 9/5-18 kl. 18:28

Hej Michael
Tak for din meget omfattende kommentar.
Uddannelse er et nøgleord for udbredelse af 3D-Metal-Print såvel som for mange andre 3D Print processer. Din liste med udfordringer understreger indirekte af projektets hovedmål er: ” Hvornår giver det mening at 3D-printe?”
Dine spørgsmål er også i udgangspunktet enkle og meget relevante, men de er p.t oså meget komplekse at svare på!
I projektet vil vi adressere en del af de vidensbehov som du opstiller, men nok ikke dem alle. Vi vil særligt fokusere på de forhold, der er relateret til produktion og opskallering af produktionen. Herunder dog også de økonomiske overvejelser, som kan pege på hvad der giver forretningsmæssig mening at producere med 3D-metal print. I mindre omfang vil vi arbejde med metoder til produktudvikling og design.
Der er dog andre 3D print relaterede projekter i gang i DK og jeg tror, at de samlet vil kunne svare på de fleste af de udfordringer som du opstiller. Jeg tænker her f.eks. på projekter/initiativer som AM-LINE 4.0, MADE, AM-HUB og Nexttech.

Mvh
Mikkel Agerbæk

Tobias Bruun Aakjær
Fredag d. 11/5-18 kl. 17:48

Jeg synes det er et super spændende initiativ! Som kemiteknologistuderende fra Aalborg Universitet ser jeg et stort potentiale for 3D print i den kemiske industri og glæder mig til at skrive speciale i samarbejde med instituttets center for Additive Manufacturing.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 16/5-18 kl. 08:31

Hej Tobias
Tak for din kommentar. Vi oplever stor interesse fra den kemiske industri hvor der helt klart er et meget stort potentiale ved at bruge 3D-print.
Vi ser frem til samarbejdet
Mvh
Mikkel

Henrik Blichfeldt (Lektor/PhD studerende, Syddansk Universitet)
Onsdag d. 16/5-18 kl. 11:05

Jeg bakker fuldt op omkring integrationen imellem de forretningsmæssige og de mere teknologiske aspekter indenfor AM. Jeg vurderer at synliggørelsen af de potentialer som almindelige virksomheder vil kunne opnår igennem integration af AM teknologi, som et af de vigtigste elementer i den fremtidige udvikling indenfor AM området. Kombinationen af et teknologisk og produktionsmæssigt miljø med de forretningsmæssige elementer, giver et godt afsæt for specielt SMV'ere til at opnår bevidsthed om dels potentiale, samt egne behov for udvikling. I mine øjne er system tanken meget vigtig for at forstå AM i en industriel sammenhæng.
Jeg har allerede et godt samarbejde med TI, og glæder mig til fortsat at kunne udveksle ideer, tanker og samarbejde med at integrere forskning i den beskrevne industriel kontekst/platform.
Mvh. Henrik

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Torsdag d. 17/5-18 kl. 12:58

Hej Henrik
Tak for kommentaren. Det er også vores vurdering at rigtig mange danske virksomheder vil have gavn af at anvende AM – men har brug for at få afklaret potentialet, og derefter gøre sig de første erfaringer med teknologien. Når først virksomhederne er i gang med AM ser vi næsten aldrig at de stopper igen, så det er vigtigt at hjælpe flere i gang.
I vores optik kan man kun vurdere potentialet ved samtidig at betragte hele værdikæden hvilket kræver kendskab til både teknologi og forretning.
Vi ser frem til fortsat godt samarbejde
Mvh
Mikkel Agerbæk

Peter Dissing (Director, EGN)
Torsdag d. 17/5-18 kl. 10:07

Det er vanskelig at finde en teknologisk nyskabelse der er større end 3-D print. Hvordan 3-D teknologien i fremtiden vil påvirke virksomhederne og ikke mindst slutbrugerenes evne til at producere målrettet, er der et stort behov for at få afdækket. Potentialet er stort og Danmark har en mulighed for at styrke sin konkurrenceevne ved at satse på 3-D teknologien i industrien samt hos forbrugerne. VH Peter Dissing

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Torsdag d. 17/5-18 kl. 13:17

Hej Peter
Jeg er helt enig i vigtigheden af at afdækket potentialerne i denne spændende teknologiudvikling. Samtidig er det også meget vigtigt at få sorteret lidt i potentialerne og måske få dem opdelt i dem som er klar nu eller inden for den nærmeste tid i en industris horisont, og dem som ligger længere ude i fremtiden. Dermed kan vi få skabt værdien nu med en vis realitetssans, og undgå at ramme disillutionens afgrund (jf Gartners Hypecurve) for mange gange. Vi gør vores for at skabe det nødvendige fundament at arbejde ud fra for industrien.
Mvh.
Mikkel

Klaus Bolving (CEO & Klyngedirektør, CenSec)
Fredag d. 18/5-18 kl. 14:58

Dette initiativ udmærker sig ved i særlig grad at forstå og arbejde ud fra virksomhedernes behov. Som anden ny teknologi er tilgangen til AM/3D-print et dilemma for virksomhederne, som stiller sig spørgsmålet: "Kan det betale sig og er der udsigt til return of investment ved anvendelsen af AM/3D-teknologi?" TI's initiativ svarer præcist på dette: "Ja, det kan betale sig og der er udsigt til return of investment!"
TI anviser nogle ganske overskuelige og let tilgængelige værktøjer, som på en troværdig og værdiskabende måde opgraderer virksomhedernes drift og innovation inden for AM/3D-området.
Vi støtter derfor dette initiativ og er parate til at vidensprede mulighederne og involvere de mange virksomheder i vores netværk.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Torsdag d. 24/5-18 kl. 07:37

Hej Klaus
Tak den indsigtsfulde kommentar og opfordringen til at udvikle og vidensprede i fællesskab.
Der bliver behov for, at alle kræfter trækker i samme retning på AM/3D-Print området. Vi er derfor også meget interesserede i at samarbejde med CenSec & Innovationsnetværket for Produktion.
Ikke mindst samarbejdet med jeres netværksmedlemmer rummer store gensidige muligheder for udvikling af nye kosteffektive produkter (som det kan betale sig at printe) og dermed skabelse af nye forretningsmuligheder og fornyet dansk konkurrence kraft.
Vi ser på alle måder frem til et endnu stærkere samarbejde.
Mvh
Mikkel Agerbæk

Nigel Edmondson (Managing Director, MADE Manufacturing Academy of Denmark)
Fredag d. 18/5-18 kl. 17:14

The implementation of metal 3D printing in Danish industry provides a significant opportunity to reduce the complexity involved with traditional manufacturing methods involving the machining and joining of separate parts. At the same time it enables improved functionality and innovative designs to be developed. In MADE we have had a number of research which have developed the technology for the production of tooling and components in a number of Danish SMV's and in each case the benefits of the technology have been substantial. Developing the metal 3D printing methods and assisting SME's in the identification of potential applications and then implementing the technology offers great potential. MADE fully supports this initiative.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Torsdag d. 24/5-18 kl. 07:38

Dear Nigel
Thanks for the support! As has been demonstrated in a number of MADE funded projects the potential with metal AM is great – and when Danish SME’s has first experienced the value of AM they continue to utilize the technology to develop novel products and develop solid business cases. The key point is to get more companies involved with AM and this initiative aims at doing just that.
We look forward to the collaboration.
Best regards
Mikkel

Thorsten Brorson Otte (Additive Manufacturing Manager, Grundfos)
Torsdag d. 24/5-18 kl. 08:40

Hvornår giver det mening at 3D-printe?
Grundfos ser dette som et yderst vigtigt spørgsmål i forhold til at kunne optimere vores fremtidige produkter, vores produktion og udvikle nye kompetencer inden for produktionsteknologi.
Såfremt vi i Danmark fortsat skal være konkurrencedygtige inden for produktion er der behov for at være på forkant med de nyeste teknologier, herunder bl.a. 3D-print i metal. I Grundfos ser vi det er væsentligt at forstå de forskellige processammenhænge der er forbundet med 3D-print for at kunne bruge teknologien i et produktions øjemed, startende fra design til færdigt produkt. Der er i dag begrænset viden omkring kvalitetssikring af AM processen, samt adgang til kvalificeret uddannelse inden for området og vi er overbevist om at de virksomheder der formår at beherske AM processen igennem hele værdikæden vil have en konkurrencemæssig fordel i fremtidig. Derfor støtter Grundfos op omkring dette initiative og ser frem til at være en del af dette.
Mvh Thorsten B. Otte

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Torsdag d. 24/5-18 kl. 16:01

Hej Thorsten
Tak for opbakningen. Dette initiativ har netop til formål at øge danske virksomheders konkurrenceevne ved at sætte dem i stand til at udnytte mulighederne med 3D-print/AM. Mange tror desværre fejlagtigt at man kan betragte 3D-print som en isoleret proces, men virkeligheden er at man altid skal betragte hele værdikæden for at få det fulde udbytte af 3D-print. Gennem dette initiativ vil denne værdikæde blive optimeret og virksomheder blive opkvalificeret i hvordan man betragter værdikæden så beslutninger kan træffes på det korrekte grundlag.
Mvh
Mikkel

Rasmus Dejgaard Jensen (Concept Developer, Vestas Wind Systems A/S)
Torsdag d. 24/5-18 kl. 11:11

Spændende og nødvendigt.
Jeg tænker, at mindre virksomheder kæmper med investeringsstørrelsen i forhold til nicheproduktion, hvor større virksomheder har en udfordring i struktureret at afdække en hel masse anvendelser på tværs af værdikæden, metal eller ej.

Vestas har en interesse i at afdække det kortsigtede potentiale på nemmere og hurtigere måder og gennem brugervenlige processer. Derudover er det interessant, hvis nøgterne betragtninger om metalteknologiernes udvikling og fremtidige trends kunne informere mere langsigtet planlægning.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Torsdag d. 24/5-18 kl. 16:02

Hej Rasmus
Tak for kommentaren. Der er ganske rigtigt stor forskel på hvordan små og store virksomheder har mulighed for at gribe det an når det kommer til produktion med 3D-print. Men fælles er behovet for på en struktureret måde at betragte hele værdikæden, identificere mulighederne og komme i gang på den mest værdiskabende måde. Og det kræver for de fleste et kompetenceløft som kan være svært at overskue. Derfor denne aktivitet som udvikler og tilbyder en ”værktøjskasse” til brug i de beslutningsprocesser man skal igennem ved implementering af 3D-print i danske virksomheder.
Mvh
Mikkel

Per Tybjerg Aldrich (Markeds- og projektchef, NIRAS A/S)
Torsdag d. 24/5-18 kl. 14:15

Spændende og relevant forslag. Som rådgiver inden for bl.a. bæredygtighed, miljø og arbejdsmiljø ser vi store potentialer for industrien i metal 3D-print for at reducere miljø- og arbejdsmiljøbelastninger i forhold til mere traditionelle fremstillingsmetoder. Vi hilser derfor ethvert tiltag, der hjælper virksomheder, herunder SMV'er, til at komme i gang med metal 3D-print, velkomment.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 30/5-18 kl. 08:31

Hej Per
Tak for kommentaren. Metal 3D-print kommer helt sikkert bredere ud i industrien indenfor en kort årrække. Vi ser frem til at arbejde sammen med jer omkring sikkerhed og arbejdsmiljø i relation til 3D-print produktion
Mvh
Mikkel

Pia.Kromann Soerensen (Mechanical Project Engineer, BEUMER Group A/S)
Fredag d. 25/5-18 kl. 10:28

Hos Beumer Group ser vi et kæmpe potentiale for inden for 3D print produktion. Allerede nu anvender vi AM-fremstillede Plast emner, men ser også metal som et interessant område i mindre eller større serier. For os er området stadig meget nyt, så vi ser et behov for opkvalificering af medarbejdere samt faciliteter til fremstilling at emner.​ Vi mener dette forslag støtter op om vores ønsker.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 30/5-18 kl. 08:32

Hej Pia
Tak for kommentaren. Langt de fleste starter ud med AM i plast og prøver så senere kræfter med metal. Så det er helt normalt – og faktisk ofte en fordel at lære AM teknologiernes muligheder og begrænsninger at kende med de billigere og mindre komplicerede plast printere. Men mener bestemt også at BEUMER har potentiale for at udnytte mulighederne med metal AM.
Mvh
Mikkel

Keld Bak (Development Manager, Alfa Laval)
Fredag d. 25/5-18 kl. 11:13

Ingen tvivl om at 3D print i metal bliver mere og mere interessant for en lang række fremstillingsvirksomheder. Specielt udviklingen med at kunne printe hygiejniske overflader som kan rengøres vil åbne en masse nye muligheder for os der arbejder med udstyr til fødevarer og pharma.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 30/5-18 kl. 08:33

Hej Keld
Tak for kommentaren. Vi oplever faktisk en særlig stor efterspørgsel fra lige præcis fødevare- og pharma-sektoren. Metal 3D-print teknologien forbedres konstant og nye muligheder opstår derved. F.eks. er overfladeruhed og rengøringsvenlighed ikke længere så stor en barriere som tidligere da man nu rutinemæssigt kan opnå ruheder på under 0,8um som ofte er kravet ved fødevarekontakt.
Mvh
Mikkel

Peter Svoldgaard (Mechanical designer, Marel)
Fredag d. 25/5-18 kl. 11:15

Meget spændende forslag.
Jeg glæder mig til at AM-fremstillingen bliver løftet til et endnu højere niveau, så vi kan bruge det til endnu flere prototype og produktionsemner.
Mvh. Peter

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 30/5-18 kl. 08:33

Hej Peter
Tak for din kommentar. Marel er faktisk et rigtig godt eksempel på en god udvikling der er sket i løbet af de sidste par år indenfor metal AM. Tidligere var det primært high-end produkter der gav mening at printe, men nu er teknologien og ikke mindst prisen på et niveau hvor vi ser metal AM komme bredt ud i mere mainstream produktion som f.eks. proceslinjer. Mere ”simple” emner som fiksturer kan med fordel printes da AM nu er konkurrencedygtig i forhold til traditionel fremstilling
Mvh
Mikkel

Kim Skov Hilding (Konsulent, Dansk Standard)
Fredag d. 25/5-18 kl. 14:39

Dansk Standard anerkender at 3D print nu er så modent at teknologien kan anvendes i produktion i danske virksomheder. Derfor har Dansk Standard igangsat arbejdet med en handlingsplan ift. 3D print, der skal undersøge, hvordan standarder kan understøtte danske virksomheder i deres anvendelse af 3D print. Dansk Standard ser positivt på at standardiseringsarbejde inden for 3D print er nævnt som en af de centrale aktiviteter og at Dansk Standard er nævnt som en mulig samarbejdspartner.
Dansk Standard mener at GTS’erne har en vigtig strategisk og operationel rolle i at deltage aktivt i udvikling af internationale/europæiske standarder på områder som er af afgørende interesse for dansk erhvervsliv. Gennem internationale standarder kan GTS’erne effektivt opbygge og formidle teknologiske kompetencer til dansk erhvervsliv.
GTS’erne er ofte i en unik situation, hvor deres brede kendskab til danske virksomheders behov og udfordringer, sætter dem i stand til at varetage danske interesser, når der udvikles nye internationale standarder. Dansk Standard oplever at GTS'erne er efterspurgte i standardiseringsarbejdet, da de bidrager med unik og aktuel viden, som efterspørges af virksomhederne.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 30/5-18 kl. 08:34

Hej Kim
Tak for kommentaren og de fine ord om GTS’erne.
En af de allerstørste barrierer for industrialiseringen af AM har altid været manglen på standarder. Der er dog bred enighed verden over at der skal laves om på dette så ser rigtig mange aktiviteter omkring AM standardisering og certificering. Vi har god indsigt i disse aktiviteter og ser frem til at samarbejde med Dansk Standard om at bringe denne viden til danske virksomheder.
Mvh
Mikkel

Søren Steffensen (Uddannelsesleder - Industritekniker og Teknisk Design, Herningsholm Erhvervsskole)
Mandag d. 28/5-18 kl. 11:11

Som skole er det vigtigt at vi er med til at udbrede ny viden og teknologier. Der findes mange muligheder men også begrænsninger inden for metal og plast print, som man skal blive klogere på. Herunder til optimering af produktion og prototypefremstilling men også fremstilling af enkelt parter. På en uddannelsesinstitution ser jeg også en positiv udvikling af elevernes entreprenørskab og anderledes tilgang til det at konstruere når 3D print er blevet en mulighed i dagligdagen. Vi forventer os meget af de muligheder der kommer efterhånden som viden inden for området bliver større.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Onsdag d. 30/5-18 kl. 08:34

Hej Søren
Danske virksomheder efterspørger i høj grad medarbejdere med viden og kompetencer indenfor AM/3D-print. Og må desværre ofte søge i udlandet for at finde disse nye medarbejdere. Der er brug for meget mere 3D-print på erhvervsskoler og universiteter og vi ser frem til at arbejde sammen om at få dette til at ske så vi kan dække det behov som danske virksomheder oplever.
Mvh
Mikkel

Karsten Lumbye Jensen (Chief Innovation Officer, ReWater, Aarhus Vand A/S)
Mandag d. 28/5-18 kl. 11:25

Kendskab til og optimal anvendelse af 3D print vil i stigende og accelererende grad blive en afgørende for danske virksomheders konkurrenceevne. Teknologien skal være til stede og vi skal i Danmark have både forskning, anvendelse og formidling væsentlig op i gear for at følge udviklingen og udnytte de muligheder der følger. Det vil være formålstjenligt at bygge på Teknologisk Insituts internationale føreposition og mangeårige erfaring (tilbage fra 1988). Industrien (herunder bestemt også bygge og anlæg) skal ombord og med helt frem i bussen.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Torsdag d. 31/5-18 kl. 10:59

Hej Karsten
Tak for kommentaren og de pæne ord om Teknologisk Institut. Vi gør alt vi kan for at få flere virksomheder med ombord og give dem del af det opsving vi ser globalt indenfor 3D-print. Vi skal have flere med nu da udviklingen går virkelig stærkt og man skal sikre sin position på markedet før andre tager den…
Mvh
Mikkel

Anders Clausen (Managing Director, Adimant)
Mandag d. 28/5-18 kl. 11:53

Et spændende projekt, som fokuserer på de væsentligste barrierer for optag af metal-3D-print i danske industrivirksomheder.

I Adimant rådgiver vi virksomheder om relativt specifikke dele af design- og fremstillingsprocessen inden for metal-AM. Dette har vi størst succes med hos udenlandske kunder, som er vant til at arbejde med teknologien og derfor allerede har besluttet at givne komponenter skal 3D-printes. Hos mange af de danske virksomheder vi kommer i kontakt med, er det derimod tydeligt, at kendskabet til teknologien er lavere. Bekymringerne relaterer sig først og fremmest til AM's implikationer for den samlede værdikæde. Der mangler ganske enkelt erfaring og kompetencer til at vurdere, om metal-3D-print giver mening, og derfor fravælges teknologien typisk helt.

Det er vores klare indtryk, at danske industrivirksomheder i højere grad end eksempelvis tyske virksomheder er tilbageholdende med at tage teknologien til sig, og initiativer som dette kan forhåbentlig bidrage til at rette op på den skævhed. Og ingen tvivl om, at Teknologisk Institut med deres store erfaring og ekspertise inden for området er de rigtige til at drive projektet.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Torsdag d. 31/5-18 kl. 11:00

Hej Anders
Tak for kommentaren. Det er den generelle opfattelse at Danske virksomheder er flere år bagud i brugen af 3D-print/AM i forhold til de lande vi normalt sammenligner os med. Det er meget beklageligt og dansk industri risikerer at miste konkurrenceevne. Vi vil igennem denne aktivitet klæde danske virksomheder bedre på til at vurdere mulighederne (og begrænsningerne) med 3D-print og er sikre på at mange flere derved vil begynde at anvende AM
Mvh
Mikkel

Kasper Steen Andersen (R&D manager, Dinex A/S)
Mandag d. 28/5-18 kl. 13:01

Interessant projekt som vil styrke anvendelsen af 3D print også i udviklingsfasen som dermed vil understøtte de fleste virksomheders ønske om hurtigere produkt udvikling.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Mandag d. 28/5-18 kl. 15:47

Kære Kasper, tak for jeres kommentar. 3D print giver ganske rigtigt spændende muligheder for at afvikle udviklingscyklus for nye produkter hurtigere. Vi har dog observeret, at meget tid går med alt det som IKKE er direkte 3D print, fx design til 3D print, kvalitetskontrol, osv. Med vores aktivitetsforslag vil vi gøre hele setup’et omkring 3D metalprint mere professionelt og dermed skabe en både videns- og produktionsplatform, som I forhåbentlig vil kunne udnytte.
Mvh
Mikkel

Helge Jensen
Mandag d. 28/5-18 kl. 16:14

Det lyder som et rigtigt spændende projekt der kan være med til at give den viden der skal til for at optimere fremstillingsprocesser og pris/kvalitet. Analytics og brugen af Big Data er afhængig af at der findes gode reference-cases og kompetence-centre der kan kvalificere bud på eventuelle analyser.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Torsdag d. 31/5-18 kl. 11:00

Hej Helge
Tak for kommentaren. Vi ser frem til et stærkt samarbejde med jer omkring opsamling og analyse af data fra 3D-printerne som kan lede til en mere industrialiseret og stabil produktion på maskinerne.
Mvh
Mikkel

Peter Fuglsang (Head of Offshore Blades R&D, Siemens Gamesa Renewable Energy)
Mandag d. 28/5-18 kl. 16:40

Et meget relevant forslag om 3D print som vil være med til at bringe Nye produkter hurtigere på markedet, samt tilvejebringe løsninger som ikke kan realiseres ved traditional production.

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Torsdag d. 31/5-18 kl. 11:01

Hej Peter
Tak for kommentaren. Som du nævner har 3D-print nogle oplagte fordele som vi skal have bredere ud i Dansk industri så flere virksomheder lærer at udnytte de unikke muligheder med 3D-print teknologien.
Mvh
Mikkel

David Bue Pedersen (Seniorforsker, DTU Mekanik)
Tirsdag d. 29/5-18 kl. 19:24

Vi ser på DTU Mekanik frem til den nyeproduktionslinje som vil kunne fungere som pipeline til at forankre universitetsbaseret forskning i industrien.

Knæk og bræk, fra Jesper Hattel & David Bue Pedersen, DTU Mekanik

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Torsdag d. 31/5-18 kl. 11:01

Hej David og Jesper
Tak for kommentaren. Vi ser frem til fortsat godt samarbejde med DTU-mek. Sammen kan vi indenfor 3D-print få forsket, udviklet og omsat viden til øget værdi og konkurrenceevne i danske virksomheder.
Mvh
Mikkel

Kristian Rand Henriksen (Project Engineer , R&D a/s)
Tirsdag d. 29/5-18 kl. 22:42

Rigtig interessant forslag og lige det der skal til for at få skub i anvendelsen af metal 3D print i virksomhederne. Mine erfaringer som konsulent når jeg har været rundt i forskellige virksomheder og vendt muligheden for 3D print i metal, er det første de spørger om prisen og styrken af emnerne. Derfor vil et projekt som dette, hvor der er focus på at udbrede viden om 3D print og gøre det håndgribelig for industrien den helt rigtige vej at gå.
Mvh. Kristian

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Torsdag d. 31/5-18 kl. 11:02

Hej Kristian
Tak for kommentaren. Teknologien er klar hvad angår mekaniske egenskaber – og nu ofte også pris da flere forskellige faktorer har ledt til at 3D-print er blevet mere konkurrencedygtig på prisen de seneste år. Så faktisk er det viden og kompetencer der er flaskehalsen i øjeblikket.
Mvh
Mikkel

Dennis Lambæk Hansen (Project Engineer, ROSENSTAND A/S)
Onsdag d. 30/5-18 kl. 07:49

Utroligt spændende og interessant forslag, som bydes velkommen med kyshånd. Dette vil kunne være med til at nedbryde de barrierer, den tvivl og give svar på væsentlige spørgsmål som virksomheder i dag måtte stå med, når overvejelserne omkring anvendelse af 3D-printteknologien i egen produktion kommer på tale.
Med de muligheder og værktøjer der her ligges op til at blive skabt og tilgængelig, vil dette helt klart være et skridt i den rigtige retning for at kunne udbrede anvendelsen af teknologien og de fordele 3D-print kan medføre, til produktion i flere og flere fremstillingsvirksomheder rundt om.

Et meget relevant projekt, som jeg vil følge tæt fra sidelinjen med stor interesse.

Med venlig hilsen,
Dennis Lambæk Hansen

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Torsdag d. 31/5-18 kl. 11:03

Hej Dennis
Tak for din kommentar. Barriererne for en bredere anvendelse af 3D-print til produktion bliver hastigt nedbrudt og denne aktivitet vil være med til at bringe nyeste viden og kompetencer i spil i danske virksomheder. Når først virksomhederne er i gang med 3D-print oplever vi næsten aldrig at de stopper igen, så det vigtigste er at få flere med over første barriere.
Mvh
Mikkel

Alan Friis (Daglig leder, Staalcentrum)
Torsdag d. 31/5-18 kl. 06:02

Det er en spændende og meget relevant aktivitet, da netop det spørgsmål optager mange af de stålproducerende virksomheder, som vi kommer i kontakt med. Der er stor interesse for mere viden og netop viden om, hvad og hvornår kan det det betale sig at bruge 3D-print også hos mindre virksomheder. Vi hører typisk at virksomhederne fokuserer på en enkelt komponent og at denne ofte isoleret set vil blive dyrere at fremstille i 3D-print end i den traditionelle proces. Derfor er vores opfordring at der fokuseres på en bredere del af produktionsprocessen for at vurdere om der kan opnås kommercielle fordele ved 3D-print i en aktivitet som denne. Vi ser frem til at være med til at bringe virksomheder i kontakt med jer og til at se en større udbredelse af metal 3D-print

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Torsdag d. 31/5-18 kl. 11:04

Hej Allan
Tak for kommentaren. Vi oplever også ofte at virksomheder spørger hvad vi skal have for at 3D-printe en komponent som tydeligvis er optimeret til traditionel fremstilling og hvor det vil være urimeligt blot at sammenligne fremstillingspriser. Med 3D-print er det nemlig altid nødvendigt at fokusere på hele værdikæden og meget ofte redesigne emnet til 3D-print før det giver mening at printe. Med denne aktivitet vil vi gerne give mange flere virksomheder de fornødne kompetencer til at vurdere denne værdikæde så de har mulighed for at lave fornuftige business cases baseret på 3D-print.
Vi ser også frem til et stærkt samarbejde om at få metal 3D-print meget bredere ud i dansk industri.
Mvh
Mikkel

Steffen Schmidt (Sr. Additive Design & Manufacturing Specialist, Danfoss Drives)
Torsdag d. 31/5-18 kl. 12:50

Endnu et spændende initiativ, der kan være med til at holde Danmark i spidsen inden for teknologi udvikling, og højteknologiske produkter.
Vi hos Danfoss støtter helhjertet op om dette initiativ, og håber at, selv om vi nok ikke kategoriseers som SMV, kan både bidrage til, og høste af erfaringerne der opbygges i dette initiativ.
Hos Danfoss ser vi Metal AM som en naturlig del af vores fremtid, sammen med den brede vifte af andre additive teknologier.
Vi kigger på Additiv Fremstilling fra mange perspektiver, og håber bestemt på flere initiativer som dette, der kan dække andre facetter af det at bruge additiv som del af en produktionsvirksomhed.
Vi vil opfordre til også at kigge ud over Danmarks grænser, efter viden og netværk. Selv om vi er dygtige i Danmark, er vi stadigt små sammenlignet med andre lande og industri-samfund i verden, ganske små. Så for at undgå risikoen for at opfinde den dybe tallerken igen, mener vi det er vigtigt at der i sådanne initiativer skabes relevante internationale netværk.
Vi glæder os til at følge jeres fremdrift.

Med venlig hilsen
Steffen Schmidt, Danfoss
https://www.linkedin.com/in/steffenschmidt/

Mikkel Agerbæk (Direktør, Teknologisk Institut)
Torsdag d. 31/5-18 kl. 19:06

Hej Steffen
Tak for dine gode og meget relevante kommentarer. Vi glæder os over samarbejdet med Danfoss som allerede er godt i vej og vores fælles og gensidige kompetenceopbygning. Jeg er helt enig i din pointe med at kigge ud over Danmarks grænser for at hente og lære af state-of-the-art andre steder. Denne aktivitetsplan som beskrevet udgør jo også blot en trædesten i den rejse vi er på og i andre aktiviteter/projekter vejer den internationale vinkel højere. Det betyder ikke at den er glemt på AM området men blot dækket af på anden måde, fx deltager vi til stadighed i flere H2020 projekter med mange europæiske partnere, ligesom vores aktivitet omkring etablering af et dansk link til et internationalt hub på avanceret produktion er beskrevet if fx aktiviteten "Teknologisk Institut som højteknologisk produktions-HUB " der kan læses på https://bedreinnovation.dk/teknologisk-institut-som-h%C3%B8jteknologisk-...
Igen tak for din kommentar og vi ser frem til fortsat godt samarbejde på AM og andre områder.
Mvh
Mikkel