Metrologi i fødevarer

Senest opdateret d. 20/4-2009
Resultatkontrakt 2010-2012 under temaerne Sundhed & fødevarer

Der eksisterer en betydelig dansk produktion og eksport af fødevarer samtidig med at en stigende global efterspørgsel mærkes. Dansk konkurrenceevne er betinget af, at fødevareproducenter har adgang til kalibrering eller certifikater, hvis sporbarhed er internationalt anerkendte. Kravene til fødevarer er blandt andet formuleret i Codex Alimentarius, hvis hovedformål er at beskytte forbrugerens helbred og sikre fair handel.

Der vil blive fokuseret på forbedring af spektroskopiske og elektrokemiske metoder til in-situ produktions- og kvalitetskontrol af fødevarer. Blandt andet vil Raman spektroskopi blive anvendt til kvantitative målinger. Der vil blive fremstillet reference materialer, som vil blive verificeret ved international sammenligning.

Øget viden om spektroskopiske og elektrokemiske metoder til kvantitative målinger af fødevarers indhold opbygges.

De opbyggede faciliteter vil blive anvendt til frembringelse af referencematerialer, som kan anvendes til instrumentkalibrering. Videnformidling vil også blive givet i form af innovationskonsortier, Erhvervs-ph.d., kurser og workshops Forbedrede teknikker til kvalitetssikring i fødevarebranchen opnås.