Ny radiografisk metode til at øge levetiden på store undervandsinstallationer og -strukturer

Senest opdateret d. 22/8-2016
FORCE Technology
Resultatkontrakt 2016-2018 under temaerne Energi, Klima og miljø og Materialeteknologi
Lars Holmberg
Salgschef

Subsea konstruktioner som vindmøller, olie og gas installationer samt infrastrukturanlæg i form af broer m.m. er i dag hverdag. For at sikre drift og kvalitet i hele konstruktionernes levetid, er der behov for inspektion, tilstands- og kvalitetskontrol også under havet. Teknologien i dag giver kun begrænset mulighed for det. Projektet skal vise, at et radiografibaseret subsea inspektionssystem kan løse udfordringerne lønsomt.

Havvindmøller, olie og gas felter m.m. flytter ud på dybere havdybder, som øger behovet for en mere sikker og billigere måde at udføre undervandskontrol, -tilstandskontrol og – kvalitetskontrol, for at sikre levetiderne på disse.

Planen er at udvikle og demonstrere et røntgen system som under vand kan anvendes til at se ændringer og fejl på de nedsænkede installationer og dermed bedre kunne fastslå den resterende levetid, undgå unødvendig reparation eller bedre planlægge reparationer på konstruktionerne.
Aktivitetsplanen bygger videre på en tidligere resultatkontrakt, som verificerede og skabte grundlaget for sådant et system.
Det er en banebrydende teknik som Mikkel Juul, Head of International Projects, Offshoreenergy.dk skriver på BedreInnovation.dk:
“..metoden er innovativ og nyskabende… Hvis metoden bliver bekræftet, vil det kunne åbne for et nyt marked, hvor danske SMV'er allerede besidder kompetencer, der kan understøtte og udvikle teknologien. Her ligger således en mulighed for, at danske SMV'er kan blive "first movers" inden for en teknologi, som har et globalt markedspotentiale.

Teknologien som i dag benyttes er en simpel og tidskrævende proces som kun enkelte udenlandske inspektionsvirksomheder har og udbyder, men sælger ikke teknologien. Der er en reel risiko for, at udenlandske leverandører af undervandsrøntgen også i fremtiden kun vil sælge ydelsen og ikke teknologien. Det kan udelukke danske inspektionsvirksomheder fra at tilbyde undervandsservices og påvirke deres inspektionsforretninger, da slutkunder ofte foretrækker én leverandør til at varetage det samlede behov for inspektion.

Budget:
2016: 3.266.000 kr.
2017: 3.267.000 kr.
2018: 3.267.000 kr.

Baseret på aktivitetsforslag:  Ny radiografisk metode til kvalitetssikring af store subsea installationer og strukturer

Nøgleord