Plastteknologi

Senest opdateret d. 20/12-2010
FORCE Technology
Resultatkontrakt 2010-2012 under temaerne Produktionsteknologi

Plast findes i dag alle vegne, og plastprodukterne spiller en markant rolle inden for mange erhvervssegmenter og har desuden en enorm samfundsmæssig betydning inden for miljø-, energi- og sundhed. Specielt de små og mellemstore danske plastvirksomheder har ofte ikke viden nok om den hastige materialeudvikling og de muligheder, nye plastmaterialer kan medføre, til fortsat at udvikle og fremstile plastprodukter.

Plast findes i dag alle vegne, og plastprodukterne spiller en markant rolle inden for mange erhvervssegmenter og har desuden en enorm samfundsmæssig betydning inden for miljø-, energi- og sundhed. Specielt de små og mellemstore danske plastvirksomheder har ofte ikke viden nok om den hastige materialeudvikling og de muligheder, nye plastmaterialer kan medføre, til fortsat at udvikle og fremstile plastprodukter. Der findes m.a.o. en række barrierer for virksomhedernes muligheder for at fremstille nye innovative produkter. FORCE Technology vil udvide danske virksomheders grundlag for at anvende nye plastmaterialer, produktionsformer og sammenføjningsteknikker - dvs. tilvejebringe den grundlæggende viden om materialernes egenskaber og deres holdbarhed/nedbrydning i bestemte brugssituationer. Det vil vi gøre for virksomheder, der producerer og forarbejder termoplast, hærdeplast, kompositter og gummi samt underleverandører.

Aktiviteterne vil omfatte:

• Plastindustriens værktøjskasse: Via praktiske anvisninger kan virksomhederne hurtigt sætte sig ind i plastteknologiske aspekter.
• Plastprodukter der holder: Plast har i nogle applikationer et dårligt ry. Mere viden om, hvordan plast nedbrydes og hvilke faktorer, der påvirker nedbrydningen af en given plast. Ikke destruktiv prøvning skal forhindre, at plastprodukter havarerer.
• Komplekse sammensatte plastprodukter: Nye teknologier, som f.eks. lasersvejsning.
• Perspektivrige utraditionelle anvendelser af plast og plastfibre: Plast kan udkonkurrere beton, stål og træ i mange byggevarer. Bionedbrydeligt plast er et andet område i fokus.
• Plast i miljøet: Undersøgelse af miljøforhold forbundet med materialevalg, kemiske additiver og energibalance ved hjælp af LCA-studier og kemiske risikovurderinger.

Budget
Medfinansiering fra Rådet for Teknologi og Innovation:
2010: 4.13 M
2011: 4.13 M
2012: 4.13 M
Totalt: 12.4 M

Kontaktinformation
Kontaktperson: Divisionschef Nils Linde Olsen
Tlf. 43267498
Mail: nlo@force.dk