Standarder – den nødvendige forudsætning

Det er afgørende, at Danmark er med ved bordet, når nye standarder udvikles. Som uvildig repræsentant i internationale standardiseringsudvalg m.v., sikrer FORCE på en lang række fagområder: • At der i udarbejdelsen af nye standarder tages hensyn til forhold af betydning for danske virksomheder og myndigheder
• At der hjemtages uvurderlig viden om den internationale udvikling i relevante brancher
• At der formidles viden om nuværende og ikke mindst kommende standarder til danske virksomheder og myndigheder
• At de store internationale virksomheder ikke får sat sig tungt på områder, hvor de har særinteresser
FORCE har den nødvendige uvildighed, tillid og placering i eksisterende udvalg samt faglige kapacitet til at varetage denne rolle, og varetager allerede i dag danske interesser vedrørende standarder og metrologi i mere end 87 udvalg, netværk og grupper.
Den viden, der opsamles gennem deltagelse i standardiseringsaktiviteter, kommer dansk industri som helhed til gode. FORCE formidler erfaringer og ny viden, dels gennem egne aktiviteter på fx områderne produktionsteknik og typegodkendelse, dels gennem rådgivningsydelser og videndelingsaktiviteter i fagnetværk. Rådgivning og formidlingsydelser forudsætter kendskab til den seneste udvikling på fagområderne, og vedvarende deltagelse i udvalg og arbejdsgrupper er derfor nødvendig, da standarder på nogle fagområder kan ændre sig fra kvartal til kvartal. Det er nødvendigt at kende og videreformidle karakteren af ændringer, baggrunden for dem og de mulige fremtidsscenarier.
For hver delaktivitet kan følgende aktiviteter indgå i arbejdet:
• En deltagelse i dansk medlemsforum (ofte Dansk Standard), hvis sådant er aktuelt
• En deltagelse i europæisk eller internationalt udvalg eller arbejdsgruppe
• En eller flere af vidensdelingsaktiviteterne nedenfor indgår altid i standardiseringsaktiviteterne
• Videndeling via formidling gennem netværk, kursus, workshop eller Erfa-gruppe
• Publicering af ny viden og status om standardiseringsaktiviteter gennem artikler, papers, interviews og lignende i relevant fagpresse, magasiner, nyhedsfeeds
• Afholdelse af workshops for dansk industri i det omfang fagfora passer til en sådan aktivitet.
• Der udarbejdes en kort rapport dækkende ca. ti udvalgte eksempler på nyheder/hændelser, der er sket på delaktiviteter i aktiviteten hvert kalenderår
Cybersikkerhed er en ny aktivitet i denne kontrakt. FORCE vil deltage i udformning af standardisering på området og vil inddrage resultatet af indsatsen i både akkreditering og kommerciel serviceydelse i det omfang standarderne når et modent niveau.
Additive Manufacturing er et andet fagområde, hvor FORCE starter deltagelse i standardiseringsarbejde. Det er vigtigt, at kvaliteten af produkter fra 3D fremstillingsprocesser kan dokumenteres og fastholdes på et højt, dokumenteret niveau, hvis processerne skal vinde indpas og være til gavn for dansk industri.
Denne kontrakt dækker bredt den samlede portefølje af standardiseringsaktiviteter, der før blev varetaget separat af DELTA og FORCE.

Risiko/behovsstyrede kalibreringsstrategier (RiskKAL)

Vedligeholdelse af måleudstyr er forbundet med betydelige omkostninger. Ofte kalibreres udstyr ikke efter behov, men efter anbefaling fra leverandøren, pr. automatik eller iht. regler, når det gælder forbrugsmålere. Deregulering indenfor instrumenter til måling af forbrug betyder, at det i fremtiden i vid udstrækning vil være op til instrumentejeren selv at sikre, at måleren måler korrekt. Det har skabt behov for udvikling af nye strategier og metoder til egenkontrol. Som uvildig aktør med mange års erfaring inden for kalibrering af procesudstyr og målere, vil FORCE Technology opbygge digitale værktøjer, der skal hjælpe danske virksomheder med at fastlægge det optimale niveau for vedligeholdelse af måleudstyr under hensyntagen til sikkerhed, risiko og økonomi. Værktøjer udvikles i samarbejde med to primære målgrupper, hhv. forsynings- og energiselskaber og fremstillingsindustrien med fokus på life science og fødevarer.

Måleteknisk infrastruktur til et digitalt og bæredygtigt samfund – Legal metrologi

FORCE er af Sikkerhedsstyrelsen udpeget til referencelaboratorium (DI) *) på en række områder indenfor den fundamentale metrologi og til notificeret organ (NB) på områder for legal metrologi. Vi servicerer desuden dansk industri og det danske samfund med en bred vifte af måletekniske serviceydelser inden for de metrologiske områder. Tilpasningen af måletekniske ydelser til markedets behov er i disse år særligt aktuelt i forhold til hhv. digitalisering og den ’grønne omstilling’. Med aktiviteten ønsker FORCE Technology at udvikle en række nye metrologiske services inden for de to områder med særlig fokus på det krydsfelt, hvor digitalisering kan understøtte den grønne omstilling. Aktivitetsplanen omfatter følgende to hovedaktiviteter:
1. At opretholde og udvikle vores nationale referencelaboratorier og metrologiske services, så de understøtter industriens nuværende og fremtidige behov.
2. At udvikle den måletekniske infrastruktur, så den understøtter digitalisering og grøn omstilling med fokus på udvikling af ydelser inden for:
• Software download til opdatering af målere i stedet for at udskifte disse
• Virtuelle tests som erstatning for tests på fysiske prøvestande
• Godkendelse af målere til afregning af ikke-fossil energi (brint og el)
• Real-life målinger baseret på dynamiske kalibreringsmetoder
• Digital integration af metrologiske data i sporbarhedskæden
De to hovedaktiviteter skaber, som påpeget af bl.a. SAXE Hansen A/S, på Bedreinnovation.dk: ”en sund kombination af fastholdelse af kerneområder kombineret med nytænkning og innovation”.
Målgruppen er bred og omfatter virksomheder ´downstream´ i sporbarhedskæden. Den primære målgruppe er fremstillingsindustrien, herunder SMV’er, der har behov for adgang til måletekniske ydelser af høj kvalitet og målerproducenter, herunder deres store net af underleverandører, der leverer dele og
komponenter til producenterne. Dertil kommer virksomhedernes interne test- og kalibreringsafdelinger, myndigheder, offentlige virksomheder m.fl.
*) Et Designated Institute (DI) er udpeget til at opretholde det højeste metrologiske niveau i landet ift. sporbarhed til SI-enheden. FORCE Technology er af Sikkerhedsstyrelsen udpeget som nationalt referencelaboratorium inden for felterne: Kraft, tryk, gas flow, flow i andre væsker, luftfugtighed, volumen og densitet.

Automatisk evaluering af komplekse sensordata

Store konstruktioner skal inspiceres for fejl både i produktionen (produktionskontrol), og når de har været i brug i en given tid (vedligeholdelsesarbejde). Det kan enten gøres med håndholdt eller automatiseret inspektionsudstyr. Efterfølgende foretager en specialist en manuel evaluering af de opsamlede data. Mængden af data er omfattende, og jo flere indikationer på fejl der findes, jo længere tid skal specialisten bruge på at analysere data. Automatisk evaluering (AE) af komplekse sensordata vil gøre evalueringen mere objektiv og standardiseret samt reducere behovet for specialistvurderinger og dermed reducere analysetiden fra dage til minutter. ”I forbindelse med opsamling og behandling af store datamængder (fra vindmøllevinger), vil det altid være en klar fordel, hvis der kan indlægges en form for automatisk evaluering af data. Dels for at spare den manuelle evalueringsproces, men også for at sikre ensartede bedømmelser, hvor den menneskelige faktor elimineres i videst muligt omfang.”, Per Nielsen, ingeniør hos Siemens Gamesa, Bedreinnovation.dk
Teknologisk serviceydelse og relevans
Aktiviteten vil kort fortalt udvikle følgende:
• Metoder til automatisk evaluering af komplekse sensordata fra kompositmaterialer, svejsninger og betonkonstruktioner. Herunder lokalisering af fejl-indikationer i de opsamlede data med positionssystemer, der tilpasses et konkret miljø.
Udviklingen med fundament i tre cases, hvor vi vil anvende AE-metoder, der tilpasses og implementeres på tværs af brancher. For at AE-metoderne bliver brugbare, skal en computer ´fodres´ med data, som tager afsæt i viden om sensorer, fejltyper, fejludbredelse, materialesammensætning, prøvningsteknologier og positionssystemer. Særligt positionssystemer er ikke kun en forudsætning for velfungerende AE, det er også vigtigt i udviklingen af automatiseret inspektion, da de ”fortæller” robotten, hvor den skal køre og hvordan. De tre cases er kort beskrevet nedenfor.
Case 1: Automatisk evaluering af sensordata fra kompositmaterialer
Der er brug for AE i markedet, som Lars Lilleheden, CTO i Fiberline Composites, skriver: ”I vores produktion af kompositmaterialer (som anvendes i vindmøllevinger, broer mv.) kunne det være ganske nyttigt at have mere avancerede analyseværktøjer til rådighed, der analyserer procesdata fra fremstillingsprocessen. Intelligente analyseværktøjer vil kunne anvendes til at optimere kvalitet og fremstillingseffektivitet.” Fiberline Composites startede i 1979 med fire ansatte og er nu en af verdens førende producenter af kompositmaterialer. Resultaterne fra denne case er relevante for vingeproducenter, underleverandører af kompositmaterialer til skibs-, tog- og flyindustrien, testcentre for kompositmaterialer samt inspektionsvirksomheder.
Case 2: Automatisk evaluering af sensordata fra svejsninger i bærende konstruktioner
”Dette projektforslag er meget interessant, da mange virksomheder laver manuelle vurderinger af komplicerede testresultater, med risiko for fejlvurderinger. Desuden tager mange af disse analyser også lang tid og kræver certificeret personale, som kan være svært at få.”, Tanya Sørensen, Director QSE hos Global Castings , der er en førende leverandør af støbte emner til vindmølleindustrien. Resultaterne fra denne case er relevante for producenter af vindmølletårne og tanke, underleverandører af stål- og metalkomponenter, forsikringsselskaber samt inspektionsvirksomheder.
Case 3: Automatisk evaluering af sensordata ifm. on-site tilstandsvurdering af betonkonstruktioner
”Storebælt er allerede i fuld gang med at udføre inspektioner ved hjælp af droner/robotter på nogle af de store konstruktionsdele, og til brug for at analysere de mange tusinde fotos, der genereres, har vi etableret en gruppe der arbejder med automatisk billedgenkendelse. Vores håb er at finde skader ved hjælp af Machine Learning”, Svend Gjerding, driftsleder hos A/S Storebælt, Bedreinnovation.dk. Resultaterne fra denne case er relevante for ejere af broer og tunneller, rådgivende virksomheder og inspektionsvirksomheder.
Væsentlige delaktiviteter i aktivitetsperioden
I aktivitetsperioden vil der være to altoverskyggende delaktiviteter, som er afgørende for om aktiviteten bliver en succes eller ej.
Tilpasning og test af AE-metoder
I aktivitetsperioden skal der tilpasses tre AE-metoder; en for hver case. Det er ikke muligt kun at udvikle én AE-metode, der kan benyttes på alle tre cases, da det drejer sig om forskellige sensordata, materialer, miljøer, positionssystemer, fejltyper samt godkendelseskrav og standarder. Udviklingen vil ske i samarbejde med DTU Compute. Derefter skal metoderne testes ude hos aktivitetspartnerne.
Udvikling af koncepter til reduktion af store datamængder og cloud-løsninger
Den anden store delaktivitet er at få reduceret de enorme datamængder til nogle filstørrelser, der hurtigt og problemfrit kan komme ´op i skyen´. Derfor skal der også udvikles en sikker cloud-løsning, der kan håndtere datafilerne nemt og sikkert. Denne udvikling vil ske i et samarbejde mellem FORCE og DTU Compute. Derudover vil vi sammen med Alexandra Instituttet bygge bro til SMV’er, der ønsker en bedre forståelse for anvendelsen af komplekse sensordata.
AE-metoderne vil både blive brugt i forbindelse med FORCEs datadrevne serviceydelser og i vores produkter samt solgt på licens til virksomheder.

Avanceret real-time monitorering i forsyningskæder

Smarte sensorer kan indhente real-time information om varers tilstandshistorik fra rejsen gennem forsyningskæden. Denne information kan være om fx temperatur, fugt, stød og slag. Herved kan sensorteknologi a) facilitere gennemsigtighed på tværs af hele forsyningskæden og skabe grobund for datadrevet beslutningstagning. Men behov for relativt store investeringer i ny teknologi, mangel på overbevisende forretningsmodeller, få interne kompetencer og modvillighed mod ny teknologi nævnes i undersøgelser som nogle årsager til, at danske SMV’er ikke tager springet mod en digital forsyningskæde. Planlagt teknologisk serviceydelse
Denne aktivitetsplan har til formål at skabe en tværfaglig rådgivningsydelse i spændingsfeltet mellem udvikling af teknologi og processer. Målet er at understøtte danske SMV’ers omstilling til de nye vilkår digitale forsyningskæder fører med sig. Dette omfatter følgende serviceydelser:
• Analyseværktøj til afdækning af potentialet for monitoreringsløsninger i en forsyningskæde.
• Proof-of-concept studie omkring nye monitoreringskoncepter for en virksomheds forsyningskæde.
• Teknologibibliotek af nye sensorer og intelligente tags til monitorering af forsyningskæder.
• IC -Tag Access ydelse b) c): Udvikling af FORCE Technologys portefølje af IC og tags design samt adgang til andre organisationers designs og IP, som skal sikre SMV’ers adgang til relevante teknologier.
Ydelserne udvikles i samarbejde med rådgivere og systemleverandører inden for Supply Chain og produktionssystemer.
Målgruppe
Målgruppen for aktiviteten er opdelt i henholdsvis:
• Virksomheder som har en eksisterende snitflade til kundevirksomheder, som søger nye metoder og ny teknologi til forsyningskæder. Dette kan være rådgivere omkring eller leverandører af hardware- og/eller softwareløsninger.
• Brancher som har et behov for eller ser et potentiale i at implementere nye monitoreringsteknologier. Fødevaresektoren, halvfabrikata samt pharma/medico brancherne er udvalgt på baggrund af deres potentiale, kompleksitet og forskellighed.
Væsentligste aktiviteter
Indsatsen vil kombinere udvikling af ny teknologisk viden om avanceret monitorering, nyeste anvendelsesorienterede forskning inden for Supply Chain Innovation samt metoder til at sænke barrieren for implementering gennem agile udviklings- og valideringsmetoder. Aktiviteten indeholder således:
• Kortlægning: Mapping af eksisterende forhold og praksis på området i Danmark.
• Videnhjemtagning: Netværk, partnerskaber, videndeling, feasibility study og teknologiudvikling.
• Formidling: Tre demonstrationsprojekter, afholdelse af seminarer, intelligent ´tags´ design, oprettelse af teknologibibliotek, udbud af serviceydelse.
a) Sensorer med integreret intelligens i form af micro-controllere
b) IC – Integrated Circuit – mikrochips som optimeres imod et konkret formål
c) ´Tags´ – fælles betegnelse for mærkater som indeholder eksempelvis RFID, NFC, sensorer og lign. og som påsættes varer og halvfabrikata

Intelligent monitering af funktionskritiske stålkonstruktioner (iMON)

Robust energi- og transportinfrastruktur og grøn omstilling er drivere for dansk økonomi, og udviklingen går mod at optimere asset management for større, funktionskritiske komponenter i den trafikale infrastruktur og forsyningssektoren en teknisk rapport fra Dansk Energi a), og fremhævet i FORSK2025 b). Denne udvikling skaber et enormt potentiale og behov for innovation indenfor drift og vedligehold for at minimere cost of ownership (COO), som kan opnås gennem øget digitalisering og monitering.Potentialet udspringer af den rivende udvikling indenfor sensorik, Internet of Things, Big Data og avanceret dataanalyse, som muliggør udvikling af smarte og kosteffektive løsninger. Særligt ift. at planlægge vedligehold af stålkonstruktioner, fx procesanlæg, termisk- og biogas-energiproduktion, broer og vindmøller samt via monitering af belastninger under drift at optimere design- og miljøomkostninger gennem optimering af levetid.
Digitalisering af opsamling og analyse af data er trædesten på vejen til optimering af drift og vedligehold på kritiske stålkonstruktioner. Industrien kalder på beslutningsstøtteværktøjer som enablere for at innovere indenfor feltet, og aktiviteten vil udvikle serviceydelser til faciliteringen af denne innovation:
Projektets omdrejningspunkt er således fire serviceydelser med fokus på fremme af innovation indenfor drift og vedligehold:
• IT-platform til smart monitering af kritiske stålkonstruktioner
• Evaluering, validering og værdiskabelse baseret på datastrømme
• Monitering af mekaniske påvirkninger på kritiske stålkonstruktioner
• Monitering af skjulte påvirkninger over større komponentarealer
Aktiviteten vil have en samfundsøkonomisk effekt på to fronter: Dels ved reduktion af COO, dels ved at bidrage til at fastholde og udbygge de sammenlagt ca. 97.000 arbejdspladser i den primære og sekundære målgruppe og dens underleverandører, som i alt tæller mere end 11.300 SMV’er c) d).
a) Asset Management i netselskaber, Dansk Energi, 2015
b) FORSK2025 – fremtidens løfterige forskningsområder, Styrelsen for Forskning og Uddannelse, juni 2017. ”For offshore vind er der […] behov for forskning rettet mod radikal innovation installation, drift og vedligehold”, s.70. samt afsnittet ”Infrastruktur til effektiv transport”, s.96, ”[…] økonomisk og miljømæssigt bæredygtig udvikling og vedligeholdelse af havne, jernbaner, veje, broer […]”.
c) http://ipaper.ipapercms.dk/Windpower/Branchestatistik/samfundsbidrag/
d) IT-Branchens Nøgletal 2017, https://itb.dk/styrk-din-forretning/analyser-rapporter

Sikker og effektiv besejling

Formålet med aktivitetsplanen er at udvikle en forbedret hydrodynamisk skibsmodel til nøjagtig manøvreringssimulering på lægt vand og i bølger, strøm, havne, sejlrender og kanaler.Den nye teknologiske serviceydelse er baseret på en nøjagtig simulering af skibes manøvrering på lægt vand, i havne, sejlrender og kanaler. Hensigten med projektet er at understøtte optimal udnyttelse af de danske vandveje ud fra sikkerheds- og effektivitetsmæssige overvejelser. For at opnå dette udvikles en beregningsmodel, som kan beregne bølger og vandstrømninger omkring skibe og bestemme hydrodynamiske kræfter med højere præcision, end man har kunnet tidligere.
Målgruppen for den nye serviceydelse er danske havne, rederier, lodserier, slæbebådsoperatører, maritime uddannelsesinstitutioner, maritime træningscentre og rådgivende ingeniørfirmaer.
Forbedret skibsmanøvreringssimulering på lægt vand, i havne og kanaler vil give et mere kvalificeret beslutningsgrundlag til design af nye havne, udvidelse af eksisterende havne, uddybning af kanaler og sejlrender samt drift af havne og vandveje, og det vil øge sejladssikkerheden for rederierne gennem øget kvalitet af simulatortræningen af besætningerne.
De primære aktiviteter omfatter udvikling af en ny beregningsmodel til skibshydrodynamik og ny realtidsvisualisering af de beregnede strømningsmønstre. Den nye beregningsmodel og visualisering integreres i FORCE Technologys simulator SimFlex4. Beregningsmodellen skal ydermere integreres i besejlingsprognose- og planlægningsværktøjer.

Overflader og grænseflader i industrielle produkter (OFGRIP)

Fremtidens materialer og produkter bliver stadigt mere avancerede og komplekse. Det skaber behov for ny viden og nye avancerede analyse- og karakteriseringsmetoder til at forstå materialeoverflader og grænseflader/interfaces i industrielle produkter og produktionssystemer og sammenhængen med deres performance i specifikke anvendelser. Med grænseflader menes den nano- til mikrometer tynde grænseflade imellem kemiske eller fysiske faser i et materiale/produkt (som eksempelvis korngrænsen i en metallegering, grænselaget imellem et substrat og en coating, grænselaget imellem fibre og resin i et kompositmateriale, eller den smørende fase i tribologiske systemer eller belægninger). Karakteriseringsydelser er efterspurgt af et bredt udsnit af industrien i forbindelse med skadesopklaring, problemløsning, kvalitetssikring, produktudvikling mv. men mere præcise metoder til karakterisering ned på mikro- og nanoniveau kan bidrage med ny og værdifuld viden. De kan bidrage med en helt anden grundlæggende forståelse af materialers funktionelle egenskaber og de mekanismer, der fører til nedbrydning og fejl eller har betydning for materialernes holdbarhed og levetid.
De primære målgrupper for aktivitetsforslaget er:
• Medico/pharmaindustrien, der er kendetegnet ved høje krav til sikkerhed og kvalitet, hvor evnen til at kunne karakterisere materialer på mikro- og nanoniveau har afgørende betydning både ift. produktudvikling og produktion.
• Virksomheder, der leverer produkter og løsninger til overfladebehandling, hvor selve overfladen og interaktionen med det tilgrænsende materiale har afgørende betydning for produktets egenskaber og funktionalitet.
Med aktiviteten vil vi udvikle nye materialekompetencer, karakteriseringsværktøjer og rådgivningsydelser ift. at forstå og beskrive overflader og grænseflader ned på mikro- og nanoniveau med særlig fokus på egenskaber ift. slidbestandighed, friktion, vedhæftning, partikeldannelse samt støj- og vibrationsdæmpning. Disse områder er, som påpeget i kommentarerne på Bedreinnovation.dk, særligt vigtige i industrielle sammenhænge, fordi materialernes overflader og grænseflader har afgørende betydning både for materialernes funktionelle egenskaber, holdbarhed og levetid.

AeroDx – Luftbaseret diagnostik målrettet landbrugssektoren

Opbygning af serviceydelser til kvægbranchenMålgruppe: Kvægbranchen, kalvebesætninger.
Relevans: De største udfordringer i kvægerhvervet ses ved kalvebesætninger, der ofte kan kæmpe med en række luftvejslidelser. Metoden, hvormed man tester for luftvejslidelser lige nu, indebærer bl.a. et lungeskyl foretaget af en dyrlæge. Dette er problematisk, da metoden er besværlig og kun udføres på få kreaturer.
Væsentligste aktiviteter: Indsamling af luftprøver på allerede diagnosticerede besætninger med et kendt sygdomsbillede afdækkes, for at kortlægge: a) Hvilke patogener er mulige at indfange og diagnosticere ud fra AeroCollect luftprøverne og b) Hvilken måde luftprøver optimalt indsamles ved kvægbesætninger. Herefter vil vi etablere en standardprocedure og påbegynde valideringsarbejdet i henhold til ISO-standard.
Sekventeringsbaseret diagnostik til fjerkræbranchen
Målgruppe: Fjerkræbranchen – serviceydelsen er særligt rettet mod dyrlæger.
Relevans: I fjerkræbranchen måles der dagligt på produktionsparametre, og der er tydelige indikationer på mistrivsel hos dyrene, fx hvis hønsene lægger færre æg, eller vægtstigningen ikke følger de forventede kurver hos slagtefjerkræ. På dette tidlige stadie kan det være svært at stille en diagnose på baggrund af kliniske symptomer alene. I disse situationer vil en bred analyse kunne hjælpe dyrlægen med en tidlig diagnosticering.
Væsentligste aktiviteter: a) Afdækning af markedet for alternative analysesystemer til bred analyse (fx Fluidigm / Next Gen sekventering). b) Afprøvning af den mest lovende metode på luftprøver indsamlet på besætninger med kendte sygdomsbillederi samarbejde med dyrlæger eller landbrugskonsulenter i produktionsfirmaer.
Pilotstudier til afdækning af behovet i ikke-veterinære brancher
Målgruppe: Ikke-veterinære brancher, herunder produktionsmiljøer (fx gartnerier, korn- og foderstofproducenter, opbevaringslagre af afgrøder) og human diagnostik bl.a. indenfor cystisk fibrose.
Relevans: Debatten på bedreinnovation.dk viste, at der også indenfor andre brancher end landbruget, er et ønske om udviklingen af serviceydelser baseret på overvågning af mikrobiologiske patogener i luften.
Væsentligste aktiviteter: a) Afdækning i samarbejde med brancherne omkring udvælgelse af områder til pilottest. b) Planlægning og udførelse af pilottest i samarbejde med slutbrugerne af testen. c) Vurdering af de testede områder – hvilke giver størst værdi, både kvalitativt og kvantitativt, til udvikling af en service?

Simulering af avanceret løfteudstyr – offshore vind

Danmarks førende position indenfor udvikling, produktion og installation af havvindmøller er i høj grad skabt på grundlag af en række små og mellemstore danske virksomheder, der designer og producerer avanceret løfteudstyr, som understøtter installation og servicering af havvindmøller. Ønsket om at sænke prisen pr. produceret kilowatt-time fører naturligt til større møller, der samtidigt installeres på dybere og dybere vand, og typisk på vejrmæssigt udfordrede positioner. En måde at reducere installationsomkostningerne på er at udvide vejrvinduerne, i hvilke det er muligt at gennemføre installationerne, så meget som muligt. Industrien har konkrete ønsker om at hæve vejrvinduets vindgrænse for vingemontage fra 12 m/s til 15 m/s (eller højere) og samtidigt at reducere installationstiden gennem præcis, effektiv og sikker planlægning og gennemførelse af løftet. Et hollandsk studie har vist, at denne øgning af vindgrænsen typisk vil medføre en forøgelse med op til 40 % af den tid hvor løfteoperationer kan udføres. Når dette sammenholdes med dagsrater for installationsskibe på 1,0 – 1,5 mio. kr. så er det klart, at der er et stort økonomisk potentiale i en udvidelse af operationsgrænserne.Det er løfteudstyret, der er den kritiske parameter i forbindelse med installationer til havs, og løfteudstyret spiller derfor også en central rolle i forbindelse med at udvide de vejrafhængige operationsgrænser. Løfteudstyret udgør forbindelsen mellem kranens krog og løfteobjektet, og styringen foregår i et samspil mellem kranfører, løftegrejsoperatør, dæksbemanding (banksman, signaler, slinger), og montører med deraf følgende forskellige træningsbehov.
Det er målet med denne aktivitetsplan at udvikle en simulator for løfteudstyr, der understøtter udvikling af optimalt design af løfteudstyret, udvikling af effektive operationelle procedurer og optræning af operatører i udstyrets betjening. Simulatoren vil inkludere realistisk modellering af alle dynamiske effekter hidrørende fra skibets, kranens og løfteudstyrets bevægelser i vind, strøm og bølger. Hvor tidligere projekter har haft fokus på dynamisk positionering af skibet, jack-up funktionalitet og basal kranfunktionalitet, vil denne aktivitetsplan understøtte industriens stadigt stigende behov for udvikling af avanceret løfteudstyr, herunder brug af løfteudstyret på et flydende kranskib.
Konkret vil aktiviteten udvikle simulatorbaserede værktøjer, der understøtter simulering af:
• Blade yokes (løfteåg) til montage af møllevinger.
• Tag-line systemer til styring og dæmpning af løfteågets/kranlastens bevægelser.
• Pile-grippers til up-ending og nedramning af monopælsfundamenter.
• Løfteåg til montage af TP’er (transition-pieces), tårne og naceller.
Fælles for alle de nævnte typer af udstyr gælder, at de har indbyggede komplicerede gribe- og kontrol-mekanismer, at de er udstyrede med avancerede sensorer og at de er i stand til at udligne uønskede bevægelser og styre positionen af løfteemnerne præcist, også mens de påvirkes af dynamiske kræfter fra både vand og vind. Fysisk aftestning af denne type udstyr er i praksis både dyr og risikabel hvorfor numerisk simulering er langt at foretrække.

GTS Login

Log ind som GTS bruger for at administrere dine indsatsområder og aktiviteter.

E-mail *
Password *