Procesforbedringsteknologier og metoder, SMV’er og innovation

Senest opdateret d. 23/4-2009
Resultatkontrakt 2010-2012 under temaerne Service og offentlig innovation

For virksomheder handler innovation om at skabe konkurrencemæssige fordele ved at tilbyde kunderne produkter og services som rammer kundernes ønsker og behov bedre, end hvad konkurrerende produkter gør. Det er et komplekst samspil i udviklingsprocessen – især for SMV’er i situationer med begrænset adgang til R&D ressourcer (finansielt såvel som mandskabsmæssigt). Derfor leder alle efter teknologier og metoder til at optimere sine måder at tilvejebringe nye produkter på.

Der findes i dag et meget bredt udbud af procesværktøjer og metoder, og dog har de fleste nye produkter ikke succes på markedet, hvis de i det hele taget når så langt. Disciplinen som kan være med til at sikre succesen er ’Systems Engineering’, en disciplin, der er utilstrækkeligt kendskab til og forståelse for i mange danske virksomheder.

Der vil blive lagt vægt på aktiviteter der skaber en SMV-tilgængelig metode baseret på: Bedre, simplere, hurtigere og billigere – og som kommer hele værdikæden til gavn fra virksomheder med produktudvikling til deres rådgivere og leverandører. Viden og metoder vil blive gjort tilgængelige gennem udvikling af SMV-relevant uddannelse, kursus og læringsforløb, udviklet i samarbejde med industri og rådgivere – for dermed at løfte på den samlede industris vegne. Initiativet vil kunne trække på en bred vifte af unikke kompetencer i GTS-nettet.

Initiativet vil sikre international videnhjemtagning på vegne af samlede nationale interesser og dermed etableres et solidt overblik over de mest udbredte problemstillinger i forbindelse med innovation af komplekse produkter. Det vil sige produkter, der i innovationssammenhæng involverer bidrag fra multiple fagområder, herunder specielt elektronik og mekanik. Derpå opstilles et katalog over eksisterende ’best practices’ inden for innovation samt anbefaling af konkrete bud på processer og metoder, samt krav til IKT-baserede værktøjer, der understøtter disse.