Teknologi til ressourceeffektiv produktion af kvalitetsfødevarer

Senest opdateret d. 22/8-2016
Teknologisk Institut
Resultatkontrakt 2016-2018 under temaerne Informations- og Kommunikationsteknologi, Produktionsteknologi og Sundhed & fødevarer
Eli Vibeke Olsen
Seniorkonsulent

Der er et stort vækstpotentiale for fødevarer på de internationale markeder. Danmarks position som storeksportør af fødevarer kan fastholdes og udbygges, hvis virksomhederne både kan sikre et højt kvalitetsniveau og øge effektiviteten.

En forudsætning er, at virksomhederne løbende opdaterer produktionsapparatet, efterhånden som relevant ny teknologi udvikles. De arbejdsopgaver, som endnu ikke er automatiserede, er typisk meget vanskelige med komplicerede interaktioner mellem maskiner og råvarer. Der er fortsat udfordringer med ensidigt gentaget arbejde (EGA). Løsningerne kræver, at robotter og procesudstyr suppleres med avancerede målesystemer til at sikre korrekt og skånsom håndtering. Automatisering muliggør en højere effektivitet, men er sårbar overfor utilstrækkelig vedligeholdelse. Omkostningerne til både vedligehold og kvalitetssikring er stigende. I aktiviteten udvikles derfor nye kompetencer, rådgivningsydelser og teknologiske løsninger rettet mod fødevareproducenter og udstyrsleverandører inden for følgende centrale områder:

• Automatisering af komplicerede produktions- og kvalitetssikringsprocesser.
• Overvågning og vedligehold af produktionsudstyr.
• Optimale processer (bl.a. design, simulering og optimering af processer og råvareflow samt ny IKT).

Det forventes, at de nye ydelser vil kunne tilbydes inden for aktivitetsperioden og de vil blive efterspurgt af ca. 40 danske virksomheder (især fra SMV-segmentet) inden for fem år.

Budget:
2016: 3.200.000 kr.
2017: 3.200.000 kr.
2018: 3.200.000 kr.

Baseret på aktivitetsforslag:  Teknologi til ressourceeffektiv produktion af kvalitetsfødevarer

Nøgleord